| Codemasters | Formula1-Game | Facebook | Twitter | Flickr | Codies Forum | Modok | Setup segédlet [1] [2] | Magyar kézikönyv |
| Hungarian SimWorld | VirtualR | RaceSimCentral | DrivingItalia | NoGrip | BSimRacing | F1 2010 OFF/Warez |
-
F1 szimulátoros szemmel 95%
Az iRacing fórum egyik tagja abba a szerencsés helyzetbe került, hogy kipróbálhatta a hamarosan megjelenő F1 2010-et. Véleménye nagyon bíztató, hiszen egy olyan ember ír igen figyelemreméltó dolgokat a Codemasters játékáról, aki komoly szimulátorosnak mondható, így igen nagy elvárásai vannak egy autós játékkal és annak realizmusával kapcsolatosan. Íme az arc rövid összefoglalója:
Pénteken kaptam meg a tesztpéldányomat és azonnal eltöltöttem a játékkal öt óra hosszát. Túl sok részletet nem fedhetek fel az embargó miatt, de azért néhány fontos észrevételemet közzéteszem.
1. Könnyeket fakasztó kinézet. Ez a legszexibb autóverseny játék, amihez valaha szerencsém volt. Mindent maximumra állítottam, 1920x1080, 4x-es élsimítás, és mindez a 3.8 hz-n ketyegő i5-ös procival, GTX 470-el és 8 giga DDR3-as RAM-al felszerelt gépemnek meg se kottyant, a F1 2010 remekül futott. Az eső effekt fenséges, de ami igazán durva a játékban, az a pályák. Olyannyira szép és részletes az egész, hogy néha elterelte a figyelmemet a versenyzésről.
2. Az autók vezetése nem annyira hardcore, mint az iRacing-ben. A kocsik hajlamosak megforogni, ha túl nagy gázzal igyekszünk ki egy kanyarból, ugyanakkor simán téphetsz a füvön akár 150 km/órás sebességgel. Már nem is számoltam, mennyiszer vágtam le a kanyarokat úgy, hogy közben picit sem vesztettem a tempómból. A Force Feedback effektek szintén nem olyan profik, mint az iRacing-ben, megteszi ugyan, de a iRacing-ben sokkal realisztikusabbak a különböző zökkenések visszacsatolásai.
3. A törésmodell meglehetősen elnéző. Néha úgy éreztem, mintha dodzsemeznék, annak ellenére, hogy meglehetősen gyakran kerültem közelebbi kapcsolatba más autókkal, megúsztam büntetések nélkül. Mindezt úgy, hogy a törésmodell teljesen be volt kapcsolva, a steward-rendszerrel együtt.
4. A hangok nagyszerűek. Az F1-es motorok sírása csodálatosra sikeredett, csakúgy, mint a környezeti hangok mindegyike.
5. Az AI brutálisan kemény. Amatőr fokozaton játszva eddig minden versenyen utolsó lettem, ami nagyon szokatlan.
6. Mindent egybevéve a játék fantasztikus mókát ad. A hardcore szimulátorosokban talán ellenszenvet fog szülni, hogy a füvön is lehet száguldani, illetve egyes kanyarok esetében simán át lehet azokon tépni, plusz még a büntetésmentes, más autók lezúzásának lehetősége sem lesz náluk egy jó pont, de a legtöbb virtuális versenyző számára ez nagyon jó lehet, hiszen a játék tényleg ad egy valószerű F1-es életérzést, valami olyasmit, amit úgy lehetne megfogalmazni, hogy egy olyan rakéta pilótája leszel, aminek van négy kereke.
Sokkal többet nem tudok mondani, de azt hiszem, az emberek várakozásait messzemenőkig hozni fogja a végleges változat. A játék most 95%-ban mondható hardcore szimulátornak, a teljességhez az kellene, hogy kiiktassák belőle az off-road száguldozást. Ez esetben az F1 2010 az iRacing fanok számára is kellemes szórakozást nyújthat. Remélem, hogy a közösség megtalálja a lehetőségét a moddolásnak, illetve maga a Codemasters rájön arra, hogy egy akár utólag, DLC formájában kiadandó Hardcore mód még nagyobb elismeréseket válthat ki.