Igen ez egy jó felvetés, valós probléma.
De amelyre idővel kiforrot a megoldás software területen.
Ha megnézed az SF.net et, rengeteg open project közül lehet válogatni, sok project nemzetközi szabványokat betartva és más alkalmazásokkal kompatibilis módon képes működni. És amely projectek működőképesek, több ezer közül lehet csemegézni, gyakorlatilag minden problémára készültek open megoldások. Mind működnek, ingyenesek, könnyen módosíthatóak, igény szerint, és akár tovább fejleszthető más programmá is.
A kulcsszó a programokban a modularitás, objektum orientált szemlélet, ha az egyik program egy tulajdonsága, képessége érdekel, egyszerűen csak kiemelem azokat az osztályokat és átimplementálom a saját alkalmazásomba, ugyan azt fogja tudni, és megsporolok lehet több száz óra munkát.
Igaz hogy más fejlesztette ki, és én csak "ellopom" De ez azért van.
Azért van hogy mások "ellopják" DE ezért mivel mások törődnek vele, foglalkoznak vele, ezért elég nagy valószínűséggel tovább is fejlesztik, jobbá teszik , adnak hozzá és nem elvesznek.
A végén az én projectemet amit a "lopott" kódokból eszkábáltam össze, muszáj nekem is openben indítani, nekem is szabaddá kell tennem amit alkottam belőlle.
Mivel nem sajátíthatom ki a KÖZÖS kódot.
Ugyan így a hardver esetében is, senki nem sajátíthatja ki a köztulajdont, persze a fejlesztés teljes gőzzel megy majd a háttérbe, egyáltalán nem fog lassulni, cseppet se, pont akkor fog csak igazán menni a dolog.
Most jelenleg is nagoyn sok nagyszerű tervek vannak készen fpga-kra, de mivel nincs pénzmag, nincs szponzor ezekből sosem fog megvalósulni semmi.
A mammut cégek meg ontják magukból a középszerű hardvereket, mert ők iparilag csinálják és nem lélekből, profitábilis terméket akarnak csinálni is nem világmegváltót. Nekik csak akkor éri meg az egész ha csak lépésenként haladhatnak ugrások nélkül, mert így tudják lehúzni a legtöbb bőrt a vásárlókról, ti is érzitek. Még jó hogy nem 1 megahertzes lépésekben következnek a proci kategóriák.
És a szabványok kierőszakolásával elérik hogy ha memóriát akarsz bővítani akkor azt csak úgy tudd megtenni hogy az csak egy új gép vásárlásával lehessen megoldani. Na ez az ami nem korrekt, és ezeket a dolgokat el lehetne felejteni ha openesedne a hardwer részleg is.
Egy hardware "megírása" is nagyon hasonló egy program megírásához, ugyan úgy lehet tesztelni fpga-n mint ahogy egy c++ programot debugolni. Nagyon hasonló a egész.
Áramköri szimulációs programok is vannak.
Ha openesedne a hardwer részleg akkor hirtelen több tíz, száz ezer ember szálna be a dologba, hobbyból, vagy profik komoly célokkal. Ha ez megtörténne nem kell félteni a hardvert hogy leáll a fejlődés és csak másolás lesz.
Ebből a szempontból a másolás az jó, mert így amit egyszer kifejlesztett valaki más, nem kell újból dollár milliókból kifejleszteni megint, vagy ahoz hasonlót de mégis mást. Így több pénz marad annak a dolognak a kifejlesztésére amit még nem fejleszt más. Ami az újdonságot jelenti. De amit majd később más is SZABADON felhasználhat majd a saját fejlesztésében.
És már csak akkor is megéri az egész ha 99% "lopott" a dolog, és csak 1% a saját fejlesztés amit aztán bedob a közösbe. Mert már azzal az 1% nyival is hozzáadott az ügyért. Így nagyon kis pénzen nagyon sokat nyer a cég is, ezért nagyon olcsón is tudja majd adni, szinte csak gyártás költségen, fillérekért.