• remark #93
  Nalam is van kompakt fenycso meg vettem fogyasztasmerot es a tul sokat fogyaszto eszkozoket nem hasznalom mar. Ja es az sem semmi hogy egy KIKAPCSOLT szamitogep tapja 2-3 60W-os "fenyteljesitmenyu" (vagy hogy mondjak) kompakt fenycsovel egyenerteku aramot fogyaszt, azota nem csak a gepet kapcsolom ki, de az eloszton is lenyomom a kapcsolot. Stand-by hagyomanyos TV pl. annyit eszik mint 1 izzo bekapcsolva. Ezek erdekes adatok.
  Eddig ezek szerint mikor elmentem otthonrol, 6-7 60W-os kompakt fenycso fogyasztasanak megfelelo eszkozt hagytam a hazban. Aki elmegy ugy nyaralni 3 hetre hogy mindent igy hagy, az gyakorlatilag fenyarban uszva hagyja a házát.

  De ettol fuggetlenul nem hiszem hogy elegendo ha az emberek maguk csokkentik a fogyasztast, ez alapvetoen ez csak arra jo hogy 1) a tomeg jol erezze magat es elhiggye hogy csinalt valamit 2) atnevelje oket es megvaltoztassa a gondolkodasukat (azaz nevelesi celokra azert tokeletesen jo).

  En azon nagy projekteket hianyolom amik a takarekossagot, azaz a fogyasztas visszaszoritasat celozzak. SZOLAMOK azok vannak, esdefoleg az emberekre ujabb es ujabb terhek haritasa arra hivatkozva hogy azok "tul sokat fogyasztanak". De kozben alig van par lepes ami azt szolgalna hogy a fogyasztas tenyleg visszaszoruljon. Mert hogy ez senkinek sem erdeke. Az el nem adott cucc, dolog, bigyo, ize es persze az el nem adott energia, az nem uzlet. Es ami nem uzlet, annak nincs prioritasa.
  Majd ha megjelennek az ITER-hez hasonlithato popularitast elvezo fogyasztascsokkento projektek, a cegeket es allamot is fogyasztascsokkentesre "kenyszeritve" (osztonozve, ...akarmi), akkor abbahagyom az elegedetlenkedest. ;-)

  Esetleg ha tudtok ilyen projektekrol, mivel a temahoz kapcsolodik, be lehetne idezni linkeket vagy valamit.