• remark #79
  Ugy erted hogy aki nem hajlando rabszolgakent masok boldogulasaert hajtani, annak joga van megdogleni?

  Mert a tortenet nem ott kezdodik hogy valaki nem hajlando dolgozni. A tortenet ott kezdodik hogy amikor valaki dolgozik, akkor lenyuljak mindenet (NEM belpolitikarol beszelek!).
  Arra hivatkozok, hogy a gazdasag es a penzvilag ugy van osszerakva, hogy egy bizonyos szazalek folyamatosan rosszul jar (a fejlett regiokban!!!), es mindenet elveszitve marginalizalodik, es csendben (altalaban csendben) ki/el-mulik.

  Es hogy errol (a penzrendszer ezen alapveto tulajdonsagarol) nem tud a tobbseg, az meg ertheto (ilyesmit nem szoktak bemondani a 8 oras hirekben). De hogy miert kell az uralkodo reteg tobbi dogmajat mindenkinek magaeva tennie, azt nem ertem. Mert az csak rajtunk mulik, rajtam meg rajtad, hogy felfogjuk hogy pl. az "önzõ én"-re epitett gazdasagi modell hibas, es az ember nem is olyan onzo mint amilyennek elsore latszik.
  Az ember egyreszt onzo, masreszt kooperativ. Az ember celjait nem onmagaban eri el, hanem masokkal szovetkezve. Szoval miert csinalunk ugy mintha a kooperacio nem lenne az ember termeszetenek resze?
  Miert domboritja ki az elit csak az egyik oldalt? Hat, meglepo modon azert, mert ha csak ezt domboritjak ki, akkor a tarsadalom szelesebb koreiben talal elfogadasra az elit onzosege. Ugy fognak az abberalt donteseikre reagalni, hogy "dehat ez a termeszet rendje". Nem, nem az.

  Ezert mondom azt, hogy egy olyan tarsadalom, melyben annyi szolidaritas sincsen hogy megprobaljon eselyt adni masoknak arra hogy azok az alapveto letszuksegleteiket megteremtsek (etel, ital, levego => egeszseg), az tovabbi gazsagokra is kepes.
  (Tehat megegyszer: nem megadni kell nekik az alapveto letszuksegleteiket, hanem megadni nekik az eselyt arra hogy megteremtsek maguknak.)