• [NST]Cifu
    Előre bocsátom, hogy tisztába vagyok vele, hogy ez csak egy multi béta, és azt is, hogy én első sorban mint Wh40k rajongó, és csak másod sorban mint RTS rajongó nézek a játékra, de a saját véleményem ez:

Az látszik, hogy a játékot próbálták egyszerűsíteni. Egy fokkal talán közelebb került a táblás őshöz, de ez nagyon kevés. A bázisépítés kivétele szerintem jó ötlet volt, de semmit sem ér, ha továbbra is van egy HQ. Nem értem igazán, hogy miért nem tudnak a táblás játékmenethez visszatérni, adott X pontszám, minden egységnek megvan a saját pontszáma, amiket tovább lehet boostolni további pontokért, és a két fél arányos pontszámmal megy egymás ellen. Nem lesznek másfél órás küzdelmek, de sokkal több stratégiai érzék kellene, mint a jelenlegi torz RTS játékmenethez. Kár, hogy a fejlődést meghagyták úgy ahogy volt - pamparam, megy kis hősünk, majd egyszer csak egy tápos fegyver kerül a kezébe a semmiből. Még csak a bázishoz sem kell menni, vagy valami. Oda kerül és kész. Jajj, ezt miért kellett?!

A másik óriási bajom, hogy simán elintézték a különféle Űrgárdista rendeket, Hajóvilágokat, Kaptárakat és Ork törzseket annyival, hogy más a skinjük. Akkora lehetőségek rejlenének ebben, hogy csak na, van egy brutális szinten kidolgozott világ, ahol minden rendnek, világnak, kaptárnak és törzsnek saját története és szabályai vannak, de nem. A Codex Astares esszenciáját hordozó Ultramarines és a Codex Astarestől legjobban eltávolodott Space Wolfs rend között annyi a különbség, hogy az egyik kék, a másik szürke skinnel bír. Ha már a modelleket nem dolgozták át, akkor a bónuszokat legalább - de ez valószínűleg kiváltotta volna a balance örökös problémáját, tehát ezt is dobták. Egye fene, de akkor legalább arra figyeltek volna, hogy a Space Wolf-ok nem a Codex Astares féle elnevezést használják, náluk a Commander -> Wolf Lord, az Apothecary -> Wolf Priest és a Techmarine -> Iron Priest. Ez pusztán igényesség kérdése, de még erre sem voltak képesek.

Arról a régi fájdalmamról már nem is szólva, hogy szegény eldák továbbra sem törődnek a SoulStone-okkal. Mintha nem is létezne ilyen...

Magával a játék viszonylag keveset, mindössze két menetet húztam le, visszafogott sikerélményekkel. :)
    A fő problémám, hogy a Tyranidákat egyszerűen aprítják a gárdisták, szigorúan arányszámos fölényben szabad csak zergelni (ie.: egy 500 pontos Taktikai rajra két 240 pontos Hormagaunt egység kevés alaphangon, legalább három kell vagy plusz egy Termagant raj). A játék pörgős amúgy, de a pontok elfoglalása/pontharácsolás/építés játékmenet könnyen elhúzódhat, hacsak valamelyik fél nem vét nagyobb hibát. A grafika szép, a modellek jól kidolgozottak, és a küzdelem maga látványos.

Konklúzió? Valószínűleg népszerű RTS lesz, mert kellően jól néz ki, és kellően sok újdonságot hoz, hogy lekösse a népeket. A sok apró "baki" legfeljebb keveseket zavar majd, de őket nagyon... :S

Szerk.: A LiveID-s marháskodástól mondjuk majdnem a hajam kitéptem, a fenéért kell túlbonyolítani, pláne ha már amúgy is ott van a Steam-es rendszer...