• BlackRose
    Haha nem a tudományos műsorokról beszélek, hanem a hírekről és a hasonló átlagembereknek való műsorokról... kevés az a tudomány amit személyesen nem értek legalább társalgási szinten és általában semmi gondom sincs 40-50 évnél öregebb könyvek megértésénél legyen az akár pl. a Principia Mathematica (Russell and Whitehead), TAOCP (Knuth), vagy filozófiai művek (akármelyik - ritka amelyiket nem olvastam el - a híresek közül), az amivel gondom van, a jelenlegi duma. Orwell viszont többet tudott a nyelvészetről mint a mai nyelvészek 90%, erre mérget vehetsz. Ami a latin és görög vagy akár más idegen szavakat (német, francia pl.) illeti szintén nem gond, többségüket értem sőt én is használom. Olvasd el Orwell szövegét, ott minden világos, ugyanazt a szövegrészletet idézi valakitől ami érthetetlen és abnormális és saját magától ami világos, egyértelmű szinte vizuális. Ennek semmi köze a nyelvészeti tudás szegénységéhez hanem éppen a fordítotja, a nyelv határozza meg, hogy az ember mit képes felfogni és mit képes megmagyarázni (leírni), a baj, hogy legtöbb ember ma nincs tisztában a nyelvével, főleg a szavak jelentésével, etimológialilag teljesen halott amióta nincs "klasszikus művelődés".

Próbáld olvasd, vagy halgasd meg pl. Habsburg Ottó beszédeit mindjárt tudni fogod miről beszélek; értelmes viszont magasan kifinomult, és igen is nagy tudásal kell, hogy rendelkezzen az ember, (nyelv és más tudás egyaránt), hogy megértse miről is beszél, viszont ha ez meg van akkor tökéletesen beszél és ír - egyértelműen, és pontosan. Kevés ember képes ma ilyenre. R. Stallman is hasonló, nem buta és nem is gyengén művelt, de tud beszélni ismeri a nyelvet és a lehető legjobban használja. Magyarul mondva kommunikál, nem akar nagyokos szuperszakinak kinézni (mert úgyis tudjuk, hogy okos) hanem kommunikál, másoknak akarja átadni azt amit ő már tud. De jó lenne ha mindenki erre képes lenne, de ha már nem képes akkor legalább nem kellene még rosszabbá tenni a dolgokat mint amilyenek.