• [NST]Cifu
    Hát idén még sok nagy név készül a mozikba, de egyenlőre a Watchmen abszolute az év nagy dobása számomra.

A történet iszonyú korrektül van vászonra festve, a képi világa brutálisan eltalált, a karakterek többsége ott van a helyén, a szövegek jók, az akciók látványosak. Még vontatottnak se éreztem, pedig jóóó hosszú film. Ez az, ami egy kicsit bánt, mert ilyen hosszú filmet már nem nézek szívesen moziban... Az ilyenre találták ki a házimozit. :)

Őszintén szólva nem tudom, hogy miért fanyalognak sokan a képregénytől való eltérés miatt amúgy, az új kifejlett nekem személy szerint jobban tetszik, mint a képregényben felvázolt.

Spoileresen:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Az egyik dolog például, ahol talán kevésbé volt sikeres, az Rorschach és a gyerekgyilkos esete, ahol a képregényben ugyebár odabilincseli az épületben a gyilkost, a kezébe nyom egy fűrészt, és rágyújtja az épületet - ha túl akarja élni, akkor vágja le a kezét. De nem jött ki senki. Itt annyi változás van, hogy a gyilkos könyörög, hogy vigye be a rendőrségre, bevall mindent. Rorschach azonban annyira küzd a dühével, hogy végül fog egy hentesbárdot, és a fejébe vágja. Aztán újra, és újra, és újra.
    Az eredeti jobb volt, de tipikus Fűrész jelenet, talán ez lehet az ok, amiért megváltoztatták. Tudja fene.

A végkimenet pedig annyi, hogy a Veidt és Dr. Manhattan által közösen kidolgozott új energiaforrást felhasználva Ozymandias a nagyobb fővárosokba egy-egy kék energiakisülést, hatalmas robbanást vált ki, amely megegyezik Dr. Manhattan energiajellemzőivel. Ezáltal a közös ellenség nem egy földönkívüli idegen faj, hanem a kék ember lesz. Ő pedig közben elhagyja a naprendszert.

A vonal, amelyen pedig eljutnak ide az, hogy a Veidt által felhasznált emberek egy bizonyos Pyramid nevű cég fizetési listáján vannak, még az is, aki a Veidt orgyilkosát felbérelte. A Comedian ezt a listát látta meg, és így jött rá, hogy mi készül. Veidt számítógépén pedig a Nite Owl II. azt találja meg, hogy a Pyramid anyavállalata a Veidt International...

Eltérés a képregényhez képest még az, hogy például a Crimebusters/Watchmen gyűlésen nincs ott Captain Metropolis, helyette Ozymandias az, aki úgymond vezetné a csapatot. Amikor Dr. Manhattan a TV interjúját adja, akkor Janey (az exe) személyesen is megjelenik, hogy sokkolja Jont. Mikor pedig a börtönlázadás történik, és Big Figure dagadt izomemberének a kezét megköti Rorschach, akkor nem a nyakát vágják el, hanem egy sarokcsiszolóval levágják mindkét a kezét, majd ugyanezzel a sarokcsiszolóval vágják le a zárat is (a képregényben egy elektromos hegesztőt használtak erre, amivel az volt a baj, hogy erre a célra nem igazán ideális eszköz). Másik változás, amelyben a fosszilis energiaipar képviselői próbálnak Veidtre hatni az új tiszta energiaforrással kapcsolatosan. Ezek talán a fontosabb változtatások, de mindegyik átgondolt és végül is korrekt lépés volt szerintem.

Őszintén szólva tehát le a kalappal a rendező, Synder és a forgatókönyvírók, Hayter és Tse előtt, mert ennél jobban filmre vinni a képregényt nem nagyon lehet. Egyedül Adrian Veidt karakterének kellett volna egy kevésbé fiatal és kevésbé nyálas színészt találni, de ez az egyetlen pont, ahol tényleg bele tudok kötni a filmbe. A többi színész, különösen a Rorschach / Walter Kovacs szerepében tündöklő Jackie Earle Haley abszolute hozza a szerepét, Haley szerintem simán megérdemelne egypár díjat az alakításáért, én csak Heath Ledger Dark Knight féle Joker alakítását tudom hozzá hasonlítani. Egyszerűen briliáns.

Szóval nálam 9/10 a film, ajánlani tudom mindenkinek, aki meg tud emészteni egy súlyos mondanivalókkal terhelt, szükségesen brutális és agresszív, ám nagyon látványos és profi filmet.