356
  • Orionk
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Most, akkor mi lett a film vége?
    Manhattan meg spilk spectre, vagy mi a neve elmentek egy másik galaxisba?

akkor az a csávó volt a főgonosz, aki az antarktiszon volt a végén valami házban? miért nyirta ki a komédiást? mi volt a célja?

rorsákk, vagy mi a neve, meg miért nyirta ki manhatttan?

nem értem, hogy miért nem lehetett megmondani az embereknek, hogy nem is Dr. manhattan csinálta a bombát, hogy ő jót akar?

milyen kutya, vagy oroszlán volt az az antarktiszon?

• Orionk
  • Viktor99
    :D A portnál is okosak dolgoznak...
  • Prof William
    Lol...
    A port.hu értékelője. :)

Kinek ajánljuk?
    - Akik szeretik, ha komolyan veszik őket.
    - Akik komolyan veszik a képregényeket.
    - Akik gúnyosan kacagtak Joel Schumacher Batman-filmjein.

Kinek nem?
    - Akik irtóznak az újdonságoktól.
    - Az egyértelmű karakterek és happy endek kedvelőinek.
    - Akiket megrémít egy (kék) fütykös közelije. - Ez kész. :)
  • Watchmen
    Elméletileg nem kellene, hogy kisebb legyen:D
  • Orionk
    Szerintetek, ha egy mozifilmet egyik napon kisebb teremben vetítenek, mint másik napon, attól a mozi vászna még nem lesz kisebb?
    Ugye?

Üdv.,
  • Zomil
    persze tudtam, h van ilyen teszt, de a nevét nem tudtam :)
  • ProGabe #189
    ugye csak a neve új? mert ilyen pacákat biztos láttatok már. filmekben előszeretettel mutogatják pszichológusok
  • Watchmen
    Rorschach-teszt

Nekem ez teljesen új köszi:D
  • Viktor99
    Egy nevet látok... Zo-mil... Doktor úr ez jelent valamit? :)
  • Zomil
    azért érdekes dolgokra lehet bukkanni, nem ismerem a képregény csak vmi jópofa rorschach idézetet kerestem google-ön, aztán megtaláltam, h miért is hivják igy :)

ezt találtam

persze gondolom sok mindenki tudja már, de nekem akkor is új :)
  • Watchmen
    Igen érdekes mikor én is megnéztem nem tudom, hogy ment el 162 perc.....de elment. Míg néztem az idő csak telt, és telt és mikor vége lett a francba ne már:D
  • Szolnokboy1
    nem vicc, nagyon régen volt már ilyen, nem is emlékszem, hogy mikor.
  • ProGabe #183
    162 percet egy órának éreztél? jó kis film ez :)
  • Watchmen
    Szerintem a betét dalok nagyon ott voltak a szeren. Sőt nem is számítottam Snydertől ilyen jól tudja milyen zene kell egy jelenethez:D
    Újra mutatott valamit a mester:D

Amúgy a vége nem sokkal másabb a lényeg ugyan az. Őszintén nekem az is tetszett. A vágatlan verzió pedig maga lesz a mindenség!
  • Szolnokboy1
    Watchmen

Először is, rettentően becsapva érzem magam. Arról volt szó, hogy majd 3 órás lesz a film, ezzel szemben 1 óra sem volt az egész. Legalábbis én nem éreztem. A rendező ezzel a filmmel a nézőjét Dr. Manhatten bőrébe bújtatja. Az idő tényleg megáll számunkra.
    Zack Snyder megcsinálta a lehetetlent! Filmre vitte az adaptálhatatlan alapanyagot, mindezt úgy, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. A képregény ismerői (megkockáztatom, a rajongói) és laikus, látványra szomjazó mozinéző is megtalálja a számítását. Tény és való, hogy az eredeti mű komplexitását, többszörösen rétegezett tartalmiságát, szimbolikáit és magvas mondanivalóit nem sikerült 100%-osan filmre vinni, de ezt nem várhatjuk el, mert ez tényleg lehetetlen munka lenne egy fogyasztható játékidőbe sűríteni. De így is sikerült a filozófiát, magát a mű eszmeiségét úgy megjeleníteni a vásznon, hogy az nem hasonlít semmilyen eddig látott átlagos mozifilmre és mintegy teljesen új élményt szolgáltat.
    Kicsit fájó pont ellenben a képesség nélküli hősök valamilyen szinten mégis képességgel való felruházása, amitől az egész "ezek csak túlbuzgó civilek"-esszencia elvész, viszont a látvány-faktort jócskán megdobja. Az akciódús részek szinte egytől egyig ki lettek bővítve, ami érthető is, az adaptáció milyenségén nem változtat és a dinamikát is meglöki, rossz szavam nem lehet. A külcsín stilizált, de nem annyira szemet szúróan, mint a 300 esetében, a finom animációk szépen belesimulnak az élőszereplős felvételekbe. Az effektíve ismeretlen színészgárdáról csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni. Honnan szüli ezeket Hollywood és nálunk miért csak gesztesikarcsik vannak minden filmben? A betétdalok néhol furák voltak és a hát az anyaműtől eltérő befejezést is emésztenem kell még.
    Mindent összevetve, az apróbb hibák ellenére (amiket jó eséllyel a rendezői változat orvosolni fog) nem tudok rosszat mondani a filmre. Innovatív alkotói stílus, innovatív élmény, innovatív dizájn, kiváló szórakozás. Ez a Watchmen.

10/10
  • Watchmen
    Ami igazán érdekes a filmben, hogy az akciók igaz nem voltak olyan hosszúak, de a beszédek között mindig történt valami.
    Magyarul a film tempója haladt egyenletesen:D

Köszönjük Snyder:D
  • Challanger
    A filmről is akartam írni valamit, ugyanis még csütörtök este megnéztem. De az az igazság, hogy utálok írni :) Inkább csak read üzemmódban vagyok jelen.
    Azért mégis néhány dolog legyen már...

Még a film előtt elolvastam a képregényt...majdnem. Szerencsétlen módon pont a legutolsó fejezetre nem volt időm. 1-2 csavar azért már addig is kiderült, de a végkifejletet nem ismertem. Végülis annyira nem zavart, hiszen tudtam: a filmben pont ezt fogják megváltoztatni.

Ilyen még nem nagyon volt moziban, de szinte mind a 2.5 órát egy moccanás nélkül ültem végig. Teljes mértékben lekötött a film. Öröm volt nézni, ahogy a képregény szinte teljes mértékben megelevenedik a vásznon. Helyszínek, szereplők, párbeszédek...egyből bevillant mindig a megfelelő oldal.
    Nyilván nem lehetett az összes szálat belevinni a történetbe, mert ahhoz túlságosan szerteágazó, de erre ott a képregény, akit érdekel.
    Apróbb változtatások is előfordultak még a filmben, de abszolút nem zavaró (pl. ahogy Rorschach megöli a gyerekrablót. Sejtem, hogy ezt miért cserélték le. Az eredeti változatról nekem egy az egyben a Mad Max jutott eszembe. Az újabb generáció meg esetleg a Fűrészre asszociálhat). Mivel ismertem a történetet, tudtam, hogy nem egy akcióban bővelkedő alkotás lesz. De ami volt benne, az 100%-ig rendben volt. Főleg a hang baszott oda nagyon :) Ha már hangnál tartunk...szerintem a zenék is jól voltak kiválasztva, meg a filmhez komponált dallamok is tetszettek.

Összességében nagyon megvagyok elégedve a filmmel. Várom a rendezői változatot, ugyanis még szívesen elnéztem volna a filmet hosszabb ideig is.
  • Challanger
    1986-ban készült a képregény, és a 12 kötetet havi rendszerességgel adták ki. Így 1987-ben jelent meg az utolsó szám :)

Amúgy én pl. netről rendeltem a képregényt (bookline, vagy ababook), és 20% kedvezmény jár. Ez azt jelenti, hogy darabja kb. 2000 Ft volt.
    Ha rendelsz még mellé valami könyvet, akkor abban az árkategóriában már a szállítás is ingyenes.
  • Watchmen
    Egy biztos kis gyerekeknek nem való a film. Azért néhol vannak elég durva jelenetek.

Orionk: Fogalmam sincs mikor adták ki az utolsót nem is ez a lényeg....
    Tudod mi ami igazán érdekes? Az, hogy én egy képregényt a kezembe vegyek nem sok esélye van. De mikor megláttam a Watchmen Trailerét egyből felcsigázott a történet. MEgvettem a képregényeket, és kiolvastam.
    Életem meghatározó alkotása mind filmben mind képregényben. Örülök, hogy olvashattam, és láthattam is.
  • Szolnokboy1
    megnéztem a filmet. igazából csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni és oldalakat tudnék írni, de ahhoz össze kellene szedni a gondolataimat, majd holnap. színészek, látvány és mint adaptáció TÖKÉLETES.

10/10

Érdekes tapasztalatom a moziban: Már benn ültünk, mikor egy kedves, jól informált apuka a két 10-12 éves forma gyermekével (popcornnal, üdítővel, mindennel, ami játszik) belépett a terembe és helyet foglalt. Haverommal fogadtunk meddig bírják, én nyertem. :) 25 perc múlva futva menekültek. Így kell kidobni az ablakon 3000 Ft-ot. :)
  • Orionk
    szereted a képregényeket? ezért mondod, hogy megérte?

szóval, akkor a watcmen képregény sem folytatódik már. ezt nem tudtam. mikor adták ki az utolsó watchment?
  • Watchmen
    1 kötet ami 4 fejezetet tartalmaz és 2500 ft-rt vettem meg. Megnézzük milyen élményt kaptam ennyi pénzért akko többet is megért volna. Persze a 3 kötet legalább volt 7500 Ft-ért...de bőven megérte sőt, ha kell többet is adtam volna.
    A filmbe mivel a vágott verzió került be így azért vannak olyan dolgok amik kimaradtak. De Snyder szerintem így is megoldott ahogy tudta. A lényeges dolgok így is bekerültek. Mivel a Watchmen-nek nem lett folytatása a 12 fejezet után így Snyder se akar folytatást......szerintem nem is lesz.
  • Orionk
    A képregények meg elég olcsóak: 3000 ft. Lehet, hogy megveszem, ha megtetszik a film. Jövő héten nézem a moziban, már alig várom.

Az alapján találom olcsónak, hogy a 3 képregényben össze van sűrítve az egész sztori.
  • Orionk
    Viszont, ha a történet egészét felölei a film, akkor ezek szerint nem lesz második rész? :(
  • Orionk
    köszi, akkor már minden válasz megvan :)

Közben én megtaláltam, hogy az alexandra könyvesboltokban lehet megvásárolni
  • newtrep
    a watchmen egyetlen történetröl szól amit 12 számban adtak le eredetileg. magyarországon 12 részt 3 részben adták ki és film is végigmegy a történeten vagyis mind a 3 számot magába foglalja a film
  • Orionk
    Tehát a 2-ik és 3-ik ra keresem a választ
  • Orionk
    Egy részre már találtam választ:

"A Cartaphilus kiadó 2008. szeptember közepén jelentette be, hogy három kötetbe gyűjtve kiadja magyarul a sikeres sorozatot. Magyar címe: "Watchmen: Az Őrzők". A kötetek fordítója Bárány Ferenc."

Tehát a három kötet tartalmazza az összes apró watchmen képregényt.

Ezt az idézetet erről a cimről szedtem:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Watchmen_%E2%80%93_Az_%C5%90rz%C5%91k

Csak óvatosan nyissátok meg az url cimet, mert spoilerek vannak.
  • Orionk
    köszönöm a lenti válaszokat, mostmár kezdem megérteni, hogy mi is ez a wachmen. Hogy milyen képregényből indult az egész.

Egy dolog még nem világos, az meg az, hogy most akkor hogyan adták ki a képregénnyt.

1. Tehát most 3 db. képregényt hoztak el magyarországra. Ez a 3 képregényben megvan az eddig kiadott összes watchmen képregény összefoglalva?

2. A film az eddigi összes képregényből készült? vagy csak a fent emlitett 3 képregény első részéből?

3. Az alexandra könyvesboltokban lehet megvásárolni?

üdv.,
  • Watchmen
    2 óra 40 perces, és nincs szünet!!!
    Ha megtetszik a film akkor ki fogod bírni ne aggódj:D
  • Orionk
    a film vetitése alatt tartanak szünetet a mozik?

csak mert 3 órás film alatt szoktak tartani
  • Watchmen
    Na végre megnéztem:D

Így elsőre mit is mondjak:d Szerintem kurvajó lett.
    Még így is, hogy tudtam mi fog következni. Azt se sajnáltam, hogy szinte minden a képregény szerint volt sőt ez volt benne a legjobb. Akció,látvány Snyder megadta a módját. A vérrel különösebben nem spóroltak ami igazán bejött a filmbe.
    A szexjelenet is tetszett főleg alatta a zene. Haverommal végig röhögtük az egészet:D

Sok minden így se mehetett bele a vágott verzióba....akkor milyen a vágatlan?
    Egyenlőre ennyi majd még írok bővebben a filmről.
    Ja, és az eleje az valami kegyetlen király, és a filmben a zenék no comment....Nagyon nagy film!
  • [NST]Cifu
    Hát idén még sok nagy név készül a mozikba, de egyenlőre a Watchmen abszolute az év nagy dobása számomra.

A történet iszonyú korrektül van vászonra festve, a képi világa brutálisan eltalált, a karakterek többsége ott van a helyén, a szövegek jók, az akciók látványosak. Még vontatottnak se éreztem, pedig jóóó hosszú film. Ez az, ami egy kicsit bánt, mert ilyen hosszú filmet már nem nézek szívesen moziban... Az ilyenre találták ki a házimozit. :)

Őszintén szólva nem tudom, hogy miért fanyalognak sokan a képregénytől való eltérés miatt amúgy, az új kifejlett nekem személy szerint jobban tetszik, mint a képregényben felvázolt.

Spoileresen:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Az egyik dolog például, ahol talán kevésbé volt sikeres, az Rorschach és a gyerekgyilkos esete, ahol a képregényben ugyebár odabilincseli az épületben a gyilkost, a kezébe nyom egy fűrészt, és rágyújtja az épületet - ha túl akarja élni, akkor vágja le a kezét. De nem jött ki senki. Itt annyi változás van, hogy a gyilkos könyörög, hogy vigye be a rendőrségre, bevall mindent. Rorschach azonban annyira küzd a dühével, hogy végül fog egy hentesbárdot, és a fejébe vágja. Aztán újra, és újra, és újra.
    Az eredeti jobb volt, de tipikus Fűrész jelenet, talán ez lehet az ok, amiért megváltoztatták. Tudja fene.

A végkimenet pedig annyi, hogy a Veidt és Dr. Manhattan által közösen kidolgozott új energiaforrást felhasználva Ozymandias a nagyobb fővárosokba egy-egy kék energiakisülést, hatalmas robbanást vált ki, amely megegyezik Dr. Manhattan energiajellemzőivel. Ezáltal a közös ellenség nem egy földönkívüli idegen faj, hanem a kék ember lesz. Ő pedig közben elhagyja a naprendszert.

A vonal, amelyen pedig eljutnak ide az, hogy a Veidt által felhasznált emberek egy bizonyos Pyramid nevű cég fizetési listáján vannak, még az is, aki a Veidt orgyilkosát felbérelte. A Comedian ezt a listát látta meg, és így jött rá, hogy mi készül. Veidt számítógépén pedig a Nite Owl II. azt találja meg, hogy a Pyramid anyavállalata a Veidt International...

Eltérés a képregényhez képest még az, hogy például a Crimebusters/Watchmen gyűlésen nincs ott Captain Metropolis, helyette Ozymandias az, aki úgymond vezetné a csapatot. Amikor Dr. Manhattan a TV interjúját adja, akkor Janey (az exe) személyesen is megjelenik, hogy sokkolja Jont. Mikor pedig a börtönlázadás történik, és Big Figure dagadt izomemberének a kezét megköti Rorschach, akkor nem a nyakát vágják el, hanem egy sarokcsiszolóval levágják mindkét a kezét, majd ugyanezzel a sarokcsiszolóval vágják le a zárat is (a képregényben egy elektromos hegesztőt használtak erre, amivel az volt a baj, hogy erre a célra nem igazán ideális eszköz). Másik változás, amelyben a fosszilis energiaipar képviselői próbálnak Veidtre hatni az új tiszta energiaforrással kapcsolatosan. Ezek talán a fontosabb változtatások, de mindegyik átgondolt és végül is korrekt lépés volt szerintem.

Őszintén szólva tehát le a kalappal a rendező, Synder és a forgatókönyvírók, Hayter és Tse előtt, mert ennél jobban filmre vinni a képregényt nem nagyon lehet. Egyedül Adrian Veidt karakterének kellett volna egy kevésbé fiatal és kevésbé nyálas színészt találni, de ez az egyetlen pont, ahol tényleg bele tudok kötni a filmbe. A többi színész, különösen a Rorschach / Walter Kovacs szerepében tündöklő Jackie Earle Haley abszolute hozza a szerepét, Haley szerintem simán megérdemelne egypár díjat az alakításáért, én csak Heath Ledger Dark Knight féle Joker alakítását tudom hozzá hasonlítani. Egyszerűen briliáns.

Szóval nálam 9/10 a film, ajánlani tudom mindenkinek, aki meg tud emészteni egy súlyos mondanivalókkal terhelt, szükségesen brutális és agresszív, ám nagyon látványos és profi filmet.
  • newtrep
    most néztem el a filmet és nagyon tetszett majdnem mind a 3 órában fent tudták tartani a feszültséget. azért majdnem mert valahogy a végén a film tetöpontjában kellett volna a legizgalmasabbnak lennie de ott valahogy nem találták el és ezért kissé vontatottá válik .amúgy elég korrekt munka mint film 8/10-et adnék rá.sokkal eltaláltabnak érzem mint a v for vendetta-t ami nekem túl összecsapott volt
  • Szolnokboy1
    hogy volna már Batman? Nite Owl II, hogy egészen pontosak legyünk.
  • Shep
    Tudtommal az nem Betmen, hanem Night Owl, de lehet én tévedek.
  • dzsagon
    Ebben a filben Batman átöltözött? Mert másképp néz ki a ruhája.
  • Watchmen
    Orionk: Pontosan nem tudok mindent, de igen valószínű 1985-től adták ki lehet évente a fejezeteket...de persze elsőnek fekete fehéren aztán színesbe.....és idehaza is megérkezett.
    Érdemes elolvasni a képregényt mert zseniális.

Ma pedig a fél 7-esre elmegyek mindenképp a moziba mert látnom kell a filmet tovább nem bírom ki.
  • Zomil
    én ma megnéztem a filmet és nagyon tetszett :)
    sajnos a képregényt még nem olvastam, de a film után szinte biztos, h beszerezem

a hangulata/világa nagyon megfogott, és Rorschach karaktere egyszerüen tökéletes :)