• dez
    #77
    Hát, én nem hallottam még igazán jó delta-sigmás D/A-t... Párszor már csináltunk ilyen összehasonításokat, hogy mindenki vitte a saját CD-játszóját (high-end erősítő és hangfal adott volt, plusz ezüst kábelek, stb.). Egyik ismerős a 250e-es cuccát hozta, benne egy ilyesféle D/A-val (talán nem is sima d-s volt, hanem hibrid). És hát maga ismerte be, hogy az én 30k-ért vett, nem is legcsúcsabb, full multi-bit D/A-s (PCM54) Denonom lenyomta. Az első fél percben jobban tűnt az, mert valamivel több magas és mély volt, de egy idő után nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy valójában zavatóan kiemel, és egyéb kellemetlen tulajdonságai vannak a hangjának. A természetességtől is messze állt. És amúgy sem ütött a hangja, több kell ahhoz.

    A hangkártyámon (említett M-Audio) is ilyen d-s-es van (mint manapság mindenen, illetve profibb kártyákon inkább hibrid), és bár kategórián belül nem olyan rossz, plusz a natív 44.1 kHz-e által jól szól, azért nem az igazi - főleg a Denon után.

    Nos, a linkelt oldalon elfelejtették közölni (bár sokmindent írtak, aminek egy része igaz), hogy egy full delta-sigma (tehát nem hibrid) D/A-nak valójában 65536x-os (2^16) túlmintavételezéssel kellene rendelkeznie (1 bit vs. 16 bit), hogy 16 bit összes információját át tudja adni, továbbá a lehető legjobb tranziens response miatt (a jobb full multi-bitesek nagyjából hozzák ezt, ez a lényegük). Ehhez képest az átlagos mai d-s D/A-k ilyen 256x-os mintavételezéssel dolgoznak, a legjobbak meg 512-768x-ossal. És akkor most jönnek ezek, hogy a 2048x már überalles... Holott hol van ez egy - persze jó minőségű - full multi-bitestől... És akkor még az utóbbit is lehet túlmintavételezve használni...

    Ja, még erre akartam:
    "de azt garantálom, hogy simán jobban szól egy CD lejátszó egy nála jobnak mért hangkártyánál."

    Főleg hogy sok hangkártya ma sem tudja a natív 44.1 kHz-t, és persze nem azon tesztelik, hanem 48-on, stb. Így pl. a fenti kártya már megüti egy normál CD-játszó hangját. Persze egy PC-ben kissé több az elektromágneses zavar is, mint egy CD-játszóban, ami többek között az órajelgenerálásra is hatással van, stb. Meg persze a CD-játszóval ellentétben saját tápja sincs a kártyának, esetleg egy egyszerűbb stabilizálás van rajta.