• dez
    #65
    Az SRC (sample-rate conversion) olyan, mint pl. egy kép átméretezése. Ha igazán jó minőségben csináljuk, akkor sem lesz tökéletes (gondoljunk az igazán éles élekre - persze ha kicsit eleve elmosott a kép, akkor így még nem annyira feltűnő), de ha olyan egyszerű interpolációval csináljuk, mint mondjuk az olcsóbb LCD monitorok, akkor katasztrofális.

    Nos a Live! módszere az utóbbira hajaz (mivel a profi SRC komoly erőforrásokat igényel, aminek a Live! DSP-jének összes teljesítménye sem lenne elég, miközben persze annak nagy részét másra akarja használni: effektek, EAX, EQ).

    A többi akkori hangkártya nagy része ugyancsak nem tudott natív 44.1kHz-t (az AC97 szabvány 48kHz-re épült). Így azok a hangkártyák, amiknek elfogadható konvertereik voltak, de nem volt DSP-jük, így a procira bízták az SRC-t (ami 1%-os terhelésből jobb eredményt hoz ki), valamivel jobban teljesítettek:

    (kép link)
    "Lack of a forest of harmonics for the Philips implies a higher-quality algorithm of conversion from 44.1 kHz to 48 kHz." link
    (Mint látható, a Philips jobb, bár nem éppen tökéletes az sem, hiszen pl. megduplázódik a tesztfreki csíkja. Az ilyen dolgok lágy-elmosott hangot eredményeznek, és tisztátalan magasokat.)

    Az Audigy-k DSP-je nagyobb teljesítményű, így az SRC-re is valamivel több jutott - persze egy profi megoldástól így is messze van, de a Live!-nál azért jobb.

    Íme egy összehasonlítás az Audigy és egy jó minőségű szoftveres SRC között, 44.1 kHz-es hang esetén:

    SRC Audigy vs. SSRC Winamp
    (kép link)
    Szöveg hozzá:
    "But audiophiles impeached credibility of Creative products, even though the latest models were equipped with high quality I2S Cirrus Logic DACs. For a long time the main shoo-away, damaging the image of Live/Audigy cards, has been the uninterruptible mediocre hardware resampling of all frequencies into the reference frequency of 48 kHz. In order to get high quality playback of 44.1 kHz format (the majority of records), users started installing DirectSound or ASIO SSRC plugins (software sample rate conversion) for popular mp3 players - Winamp and Foobar." link
    (Azért annyira nem tökéletes a dolog [hallásra] az SSRC-nél sem, mint ami a képből látszik.)

    Az Audigy 2(-4) már egy fokkal jobb lett, mint az első (link):

    The IMD (SMPTE) spectrogram reveals parasitic components at 44kHz
    (kép link)


    The THD spectrogram indicates that there are harmonic distortions at 44 kHz
    (kép link)

    És akkor egy natív 44.1 kHz sample-rátát támogató kártya (M-Audio Revolution):

    THD level at 44 kHz is very low
    (kép link)


    The diagram of IMD (SMPTE) at 44 kHz demonstrates no artifacts from oversampling
    (kép link)

    ps. betettem külön is a képek linkjeit, hátha nem jelennek meg, mert png.