• kvp
    #52
    "meg valószínű amúgy sem törekedtek a lehetőségekhez képesti legtökéletesebb SPDIF időzítésre"

    A legtobb ember meg mindig azt hiszi, hogy a jo minosegu keszulekek a jelbol szedik az idozitest. Ha nem phase locked loop alapu egy aramkor, hanem oversampling alapu szoftveres orajelkorrekciot es jeldetektalast hasznal, akkor egyreszt egyszerubb lesz a hardver, masreszt csak a dekoder orajelenek a pontossagatol fugg a jel idozitese. Az eljaras hatranya, hogy bejon egy kb. 1 orajeles (=1 sample) kesleltetes, ami 48Khz eseten nem igazan zavaro (~21 usec), viszont cserebe eltunik a veletlen jitter. Az igy eloallitott jel mar biztosan pontos, legalabbis a dekoder referencia orajahoz kepest. Ennek a megoldasnak extrem valtozata pl. a media player altal hasznalt stream buffereles, ami az internetes adatfolyamok jitter-et korrigalja. Ott masodpercekben merheto a buffer merete, viszont spdif-nel (vagy hdmi-nel) mar par sample-nyi (vagy frame-nyi) is boven eleg. (ennel nagyobb csuszas eseten a pll-es dekoderek mar nem ismerik fel a jelet, bar az oversampling-esek meg kepesek lennenek kovetni)

    "Összedobtam pár ezerből egy USB/SPDIF átalakítót"

    Ha szabvanyos usb audio interface-t hasznal (lasd: usb audio device class), akkor a windows kulon driver nelkul felismeri, mint egy usb-s hangfalat. Hasonloan a mass storage osztalyu pendiveokhoz vagy az usb-s pic-ek altal hasznalt hid osztalyhoz.

    "A HDMI-n teljesen más formában megy át a hang."

    Az alap csomagformatum megegyezik, csak a dvi sideband-jeben utaznak a hangcsomagok. Ezert is van, hogy a hdmi-s jelet kepes fogani a legtobb dvi-os monitor es ezert lehet rakeverni es levalasztani az spdif jelet a hdmi adatfolyamokrol. Ez csak kodolas kerdese, mint ahogy egy ethernet switch is kepes csak az ethernet header-ok alapjan osszefesulni es szetvalasztani ket tcp-s kapcsolat csomagjait, meghozza a nelkul, hogy ertene mi van a tcp csomagokban. Ez a csomagkeveres es route-olas minden csomagkapcsolt halozat alapja. A hdmi is ilyen, raadasul a dvi alap framing-jet hasznalja. (csakugy mint a gsm rendszerek vonalkapcsolt modban az osoreg isdn-t)