CitizenX#24
Személyeben ki kell ábrándítsalak, ugyanis több mint elég a gépem egy Vista futtatására, de hiába, ha maga az OS egy túlméretezett, féligkész szar. Én nem egy-két napig ismerkedtem vele, hanem hónapokig, és minél tovább próbáltam megbarátkozni vele, egyre több idegesítő hibával volt alkalmam megismerkedni.
Tudom, hogy tök trendi és tök egyéni dolog akármilyen Lin distrubbal villogni, hogy hú, hát az sokkal jobb, mint a XP - miben is tud egyébként többet? semmiben, csak épp kompaktabb, tehát kevésbé kell hozzá "érteni" mint egy XP-hez, hiszen telepítéssel kapsz egy kész rendszert, nem kell egyéb progikat ráhúzni, tehát nyugodtan nevezhető instani kávénak a dolog. Lehet itt jönni a kubuntuval, hogy jaj de jó, csak megnyomok hat gombot, és kész a rendszer, de ugye van egy eszméletlen nagy hátránya:
Akinek PC-je van, az vagy casual, vagy hc módon, de biztos szokott játszadozni. Na most, ha én Kubuntuval akarnék Crysisozni, akkor igen csak beszopnám, ha jól tévedek. Erről asszem, akkor ennyit.
A Vista játékos teljesítménye szintén minuszos egy XP-hez képest, esetenként akár 10-15%-al, és koránt sem jó érzés, hogy egy böszme rendszer miatt szivárog el a 250k-s gép teljesítményének igen jelentős hányada.
Szóval a Vista egy bughalmaz - ismerem a rendszert, munkahelyen pl. az én dolgom ezt a szart karbantartani, de már mindenkinek elege van belőle, okkal - a Kubuntu pedig bizonyos alkalmazásokban még csak el sem indulhat a versenyen egy XP ellenében.
De mondom, megértem én ezt a linuxos-én-más-vagyok kitűnni akarást, de annak is vannak hátrányai. Az XP pediglen tökéletesen képes kiszolgálni bármilyen felmerülő igényt, méghozzá elhanyagolható mennyiségű erőforrások igénybevételével. Szerintem egy odafigyeléssel, némi hozzáértéssel öszehozott XP rendszer a tökéletes választás még mindig.