Zóanagyvarázsló#99404
Az részedről tárgyi tévedés volt, hogy minden a honosításról szól - létezik, de az állításodhoz képest szinte marginális, a kelleténél mondjuk szerintem is több. Éppen ezért azt sem sikerült megfogalmaznod, hogy mi a valós problémád, de úgy tűnik, hogy az a labdarúgástól független dolog (bevándorlás, migráció, multikulturalizmus). Ezt meg tudom érteni, de az az elv aligha védhető, hogy mondjuk egy Magyarországon született, magyar anyanyelvű, de szláv felmenőkkel rendelkező sportembert mellőzzenek az adott nemzet válogatottjánál. De ha gondolod, leírhatod, hogy szerinted milyen kritériumok kellenének a válogatottsághoz. (És abba beférne-e egy mai Petőfi Sándor vagy Zrínyi Miklós. Pláne egy "leigazolt" Damjanich.)
Egyébként én is furán nézek a megváltozott XXI. századi világunkra (ha ismét célozhatnék is magyar történelmi múltra), de tisztességes észérvvel nehéz belekötnöm mondjuk Boateng válogatottságába is. Különben sem egyszerű kérdés az identitás, és nem hiszem, hogy monitor mögül szerencsés másokat megítélni. (Nem, nem a véleményszabadságot korlátoznám.)
Mellesleg Lengyelországban éppen abból volt balhé, hogy olyan lengyel gyökerű játékost "honosítottak vissza" (kiszorítva hazaikat), aki viszont Németországban született, ott korosztályos válogatott is volt, de a felnőttbe már nem fért be. Ebből a szempontból a német-lengyel átjárás pláne pikáns.