• Fbn Lx
    a történelmet többnyire csak a fontosabb évszámok és nagy vonalakban az emberiséget ért fő kulturális hatások tekintetében ismerem, tehát el tudom helyezni a történelmi eseményeket nagyjából az időben, tisztában vagyok nagyjából az adott korra/századra jellemző szokásokkal, technikával, hadviseléssel, vallással stb. szóval el tudom képzelni, milyen lehetett az élet az adott korban
    a történelem mindig csak ilyen szinten érdekelt, és ilyen szinten ismerem. kifejezett eseményeket részletezni általában nem tudok, maximum főbb pontjaiban, azt az ember úgyis elfelejti, és például utánaolvashat egy könyvben, vagy a neten. feleslegesnek tartom, hogy az ember nagy mennyiségű lexikális tudást tároljon olyan területről, ami nem a szakterülete, és bármikor utánanézhet az emberiség kollektív információs tárházának köszönhetően
    ugyanígy, képleteket és reakcióegyenleteket megjegyezni. jobb, ha valaki átlátja, akkor bármikor érteni fogja, és beilleszti azt a teljes képbe, ha előveszi, és újra elolvassa.
    sokkal nagyobbra tartom azt, ha valaki érti a történelem / fizikai/kémiai folyamatok stb. terén az összképet, a folyamatot, fontosabb elveket, mint részleteket beseggelni amik ismétlés hiányában elfelejtődnek és hiányossá válnak
    az ember világképe és elképzelése folyamatok működéséről ezzel szemben nem válik hiányossá a feledékenységgel, a kor előrehaladtával csak bővül