• morcosqtya
    Ez összetett kérdés.

Artisjus, CD, pendrive, etc.. esete.
    Írható CD ára horribilis ---> veszel inkább 46 ft-ért matrica nélkülit.
    Megveszed a matrica nélkülit (v. töltesz warezt, akármit, lényeg, hogy nem fizetsz jogdíjat) ---> ezért emelik az árat, legyen még magasabb nehogy elessenek X% profittól. Ördögi kör.

Így a pendrive-okban, a CD-ben, az adathordozókban már ELEVE megfizeted a feltételezetten általad majd ellopandó szellemi termékek jogdíját. Bele van kalkulálva előre.

Ennek analógiájára mondjuk 6 évesen ELŐRE zárjanak börtönbe minden gyereket 2 évre, mivel statisztikailag el fog követni a társadalom összbűn-mennyiségéből éppen annyit amit egy főre leosztva 2 évvel kell büntetni.
    Majd ha leültem, élhetek bűn nélkül, kutyát nem érdekli, már ültem érte. Mások helyett is...

Így bizony amíg bérből élek és nem vagyok BKV-nál "manager" vagy "tanácsadó", addig én biz rohadjak meg megveszem a 46 forintos írható cd-t, mert méltánytalannak tartom a fentieket.
    Windows 7-et mint operációs rendszert jogtisztán megvettem (hülyének is néz emiatt mindenki de nem különösebben érdekel), Counter Strike Source-t megvettem (használtan harmadáron, de jogtisztán). Zenei CD-ket csak jogtisztán veszek. Ezek alapján jöhetne, hogy törvényes semleges vagyok. Igen. De nem fekete-fehérben látok, így a warezt sem tudom teljesen elítélni ilyen árak mellett.
    Ugyanakkor van olyan ismerősöm és kollégám aki akkor se venné meg a Win7-et ha 1 Ft-ba kerülne egy díszdobozos változata... mondván "a neten ingyen van".. na ilyenek mindig lesznek.

Kétoldalú közeledés és megoldás kellene.
    Ez utópia..