• autoszimulator
    nem tudom miért kellene azonnal egy családi házba költözni, két autóval? számomra nem ezek jelentik a dolog lényegét ebben, mindettől függetlenül egyáltalán nem utópikus világ ez, a környezetemben kapásból tudok három családot (unokatestvéremék), akik ennyi idősen, egyikük igaz 30 évesen, de mindezt meg tudták oldani. Egyikük családi házzal is, de ott hozzátartozik, hogy természetesen hitel van rajt, s ezen kívül kaptak kedvezményt, amennyiben két gyereket bevállalnak 3 éven belül, ez meg is történt. De így is jól megvannak, mindketten diplomások, de nem fél millás-millás pozícióban vannak, szülők sem tolják alájuk a dolgokat.

És jobb esetben ilyenkor az ember nem önmagában gondolkodik, ott van a másik fél is, ha ő is két millát rakott félre már, az már akkor négy. Plusz azért néhol szülői segítségre is lehet számítani. Nem azt mondtam, hogy mindenkinek sikerülhet, de azért ez nem utópikus, és nem utolsó sorban ez kellene, hogy a normális legyen.

clio: most ha belegondolsz, elköltöztél, akkor ott albérlet/hitel alapból egy jó részt kivesz a fizudból, emellett azt tekintve, hogy autót, motort sikerült venned, akkor ez már jónak számít szerintem. Ha a párod is hasonló anyagi helyzetben van, akkor már jobb a helyzet, hisz a kiadások megoszlanak, ha pedig a viszony már olyan, hogy "közös kassza" is szóba jöhet, akkor már lehet tervezgetni, és akár megvalósítani is.

De ezt a 27-28-at nem kell véresen komolyan venni, mindenkinek magára vonatkoztatni, mert rengeteg dologtól függ, hány éves korodig tanulsz, milyen munkát találsz, alapból milyen anyagi háttérrel indulsz a szülőknek köszönhetően, stb. De nem utópikus azért, mondjuk akkor "mák"-nak, de nem annak tartom.

Molnibalage: akkor számoljuk azt, hogy két év alatt két millát el tudsz rakni, egyetem gondolom neked öt év volt még, akkor mondjuk 24 évesen kezdhetsz dolgozni, legyen 30 a családalapítási határidőd, hat év alatt kb 10 millát összeszedsz (közben azért élni is kell, ha nőd van, azért jobban megy a pénz, ezért nem 12), párod is kb egy nyolcat összeszed, akkor ne mondd, hogy ennyiből nem lehet elindulni? Aki pedig nem egyetemet végez, az kevesebbet keres, de előbb kezdi a gyűjtögetést, akkor ő meg ezért tud közelebb kerülni a dolgokhoz.