Flammius#72002
Nem, többségében ezek az ókori filozófusok nem voltak ateisták, csak a történelmi vallásokat vetették el. Arisztotelész mozdulatlan mozgatója egy tipikus példa, milyen istenképpel éltek ezek a filozófusok. Szinte kivétel nélkül elvetették az istenek antropomorf jellegét, illetve magát a többistenhitet. Az más kérdés, hogy azóta ezeket a klasszikus "filozófiai istenérveket" (pl. kozmológiai érv, ontológiai érv) logikailag hibásnak találták, de napig vannak újabb és újabb "hibátlannak szánt" megfogalmazásaik.
(Amúgy nekem a személyes vélemény ezekről a filozófiai istenképzetekről az, hogy a vallásos emberek (valamely történelmi vallás gyakorlója) fogalmai szerint már nem számítanak isteneknek, így nem is igazán érdekli őket ez a mai napig élő filozófiai vita. Hozzáteszem, az ateisták 99%-át is totál hidegen hagyja ez a vita, még az egészen habzószájúak is többnyire elintézik egy vállrándítással; ok, ha nektek ezt takarja az isten kifejezés, akkor legyen alapon. Amúgy szerintem is dögunalmas ez a "high class" vita, ráadásul kb. egyenlő egy üres fogalmakkal való dobálódzással. "Kell-e léteznie első oknak az okok sorában, stb." Az effajta kérdések, az én szélsőségesen empirista felfogásom szerint nem szólnak semmiről, és éppúgy értelmes, illetve értelmetlen mindkét rájuk adható válasz is. )