• QuippeR
    több előnye van:
    - kiszúrsz a nagy pártokkal. ha valakit ez mozgat meg, akkor hajrá, itt a lehetőség!
    - ha sokan csinálnák ezt, az szélesíthetné a politikai palettát, ami nagyobb embertömegnek adna lehetőséget a politikai nézetük képviseletére. (értsd: ha 30% az érvénytelen szavazatok aránya, akkor a jelenlegi pártoknak is változtatnia kell a politikájukon a 30% megszerzéséhez, és természetesen új pártok is alakulhatnak ennek a tömegnek a megszólítására. ha nincs nagyarányú érvénytelen szavazat, akkor maximum tippelni lehet, hogy van-e értelme ilyesmikkel foglalkozni, hiszen nem egyértelmű, hogy milyen okból nem jelentek meg a szavazáson az emberek.)
    - fenntartja a demokrácia legitimitását. ha egy országban az emberek 25%-a szavaz, akkor abban az országban nem feltétlenül a demokrácia az emberek által preferált rendszer. ez egy matematikai esély, amit mindenféle érvrendszerekbe behelyezve szoktak (valóban demagóg emberek) demokráciaellenes törekvésekben felhasználni. ha 85% megy el szavazni, akkor ők egyértelművé teszik, hogy demokráciában akarnak élni. (tehát azt javaslom, hogy akkor ne menj szavazni, ha anarchista vagy, vagy kitaláltál a demokráciánál jobb rendszert.)

a "hozzád hasonló emberek" nem valamiféle szófordulat, amit gyakran használok, szerintem érthető, hogy mire gondoltam. nem vagyok politikai aktivista. nem vagyok szélsőséges szavazó. valójában a pártrendszerben meg a képviseleti demokráciában sem hiszek (modern technikai eszközökkel megvalósított közvetlen demokráciát akarok), de ez most nem lényeges eleme a társalgásnak.