• panther112
    Ez mind rendben is volna, ha nem a net lenne az a közeg, ahol sok fiatal elsajátítja a nyelvet.

A beszédet elsősorban a családtagoktól tanuljuk el, szóval a gyerek valószínűleg úgy fog beszélni, mint a szülei. Később ezen változtatni már nagyon nehéz. Ez inkább szerencse kérdése. Belátom, az én felmenőim nagyon sokat adtak a helyes beszédre, mentségükre legyen mondva, hogy ők még egy sznob, és merev arisztokráciába születtek bele, ráadásul sokáig éltek, szóval bőven tudtak közvetlenül is hatni nagyszüleimre, szüleimre. Én már lazán veszem a nyelvhelyességi dolgokat a szüleimhez képest, általában fórumokon is csak a tendenciaszerű hibákért szoktam szólni, ahol még lehetőség a visszafordításra. Pl. néhány lelkes fórumozónak köszönhetően egyeduralomra tört a helyesen írt "egyelőre" a PH-n. Már mások is szólnak érte, remélem még több helyen elterjed az ezért való figyelmeztetés.

A nemtörődömség, a hibák elfogadása, a nyelv ellaposodása, a paraszti formák terjedése (zsír, ütközünk stb. kifejezések) pont oda fog vezetni, amitől akár csak 15 éve is ódzkodott egy átlagos magyar beszélő. A kilencvenes évek elején mindenki szörnyülködve olvasta, hogy az angol-amerikai beszélők átlagosan milyen kis szókinccsel bírnak, és hogy ennek a szókincsnek is csak milyen kis hányadát használják aktívan. Most pedig senki nem tesz semmit az ellen, hogy ez nálunk is valósággá váljon. Hosszú távon pedig ez a folyamat elhülyüléshez vezet! Az emberek már ma sem tudnak érvelni, sok logikailag hibás lépést tesznek, és ennek hátterében is a nyelvi igénytelenség áll. Nincs is jobb gyakorlati módszer a logikus gondolkodás elsajátítására, mint a nyelv jó ismerete, talán még a matematikai készségfejlesztésnél is jobb. Nincs gyerek, aki ne kerülne kapcsolatba a nyelvvel, de sokan nem kapnak speciális, matematikai, geometriai készségfejlesztő játékokat, foglalkozást.