• Fbn Lx
    Randall Munroenak elismerésem, a What If például itt figyel a polcomon. Ezt a pár képkockát is láttam már azt hiszem, de csak részben fogja meg a problémát, itt nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy a szólásszabadsághoz való jog sérül, hanem a szólásszabadság elve sérül, ami magasabb rendű az aktuális jogi implementációjánál. Azzal teljesen egyetértek, hogy egy szabad interneten egy szolgáltatás tulajdonosa leszűkíthesse az elfogadott tevékenységek körét az ő személyes ideológiája által megtűrt viselkedésre. Aztán a felhasználók majd a jelenlétükkel szavazva eldöntik, hogy erre mekkora a kereslet. Én pedig élek a lehetőségemmel, hogy jelezzem, hogy maga a jelenség, aminek a polkorrekt moderáció is részét képezi, talán morális aggályokat hordoz magában. Az internet már nem egy külön zárt szigete a valóságnak, hanem egy új dimenziója, ma már nagy hiba úgy értelmezni, hogy ami az interneten történik, az az interneten marad. Az említett nagyvilágnak van egy tapintható rétege, van egy hallható, van egy ízlelhető rétege, meg van például egy virtuális információs rétege. Ez a réteg pedig olyan szinten teret ad a morális pánikoknak, a nyilvános megszégyenítések, a karaktergyilkosságoknak meg a szektás gondolkodásnak, amit még soha nem láttunk. És naiv lenne azt gondolni, hogy a diskurzus korlátozása nem ezt propagálja, hogy a diskurzus korlátozásának nincs köze ahhoz, ahogyan jelenleg alakul a világrend, ahogyan felemelkednek a szélsőséges narratívák és vezetők, akik pont ezzel szerzik a saját identitásukat. A békés, barátságos beszélgetés céljából létrejött fórum nincs izolálva a nagyvilágtól. És az, hogy erre felhívjam a figyelmet nem a szólásszabadsághoz való jogom amit én megkövetelek magamnak. Ugyanúgy lehet törölni egy fórumról, ahogyan ki lehet utálni engem egy szobából, itt egy percig sem ez volt a dilemma. Inkább emberként érzem fontosnak, hogy felhívjam rá a figyelmet, mert ez magasabb szintű probléma, mint egy fórumszabályzat.