• Zephyr Retiring
    Szerintem erősen visszaesne a bűnözés. Olyan világot élünk, ahol 100 ft-ért is simán leszúrnak...

Van egy sztorim a témához. Úgy 1 éve történt: kilépek az egyik bevásárlós üzletből, hajléktalan nő ételre kért tőlem pénzt. Máskor is láttam már arrafelé, de addig valahogy elkerült. Pénzt nem tudtam adni, mert csak a visa kártyám volt nálam és semmi apró. Meghívtam egy sütire a sarki cukrászdába, közben elbeszélgettünk. 30 körüli anyuka volt, átmeneti szálláson laktak a gyerekével, bántalmazó férj elől menekültek el egy másik városból. Keresett munkát, de nem talált. Adtam neki egy nevet és egy címet a régi munkahelyemről, hogy ott érdeklődjön...
    Eltelt úgy fél év, amikor újra láttam. Simán elment mellettem, meg sem ismert. Új ruha, cipő, ridikül volt nála. A volt munkahelyemről jött épp kifelé...

Most elmondom én mit gondolok erről az egészről. Ha megszűnne a készpénz, a jelenlegi életviteĺünk radikálisan megváltozna. Értelmét vesztené a rablás (pin kód nélkül hiába lopják el a kártyád, simán letiltod) megszűnne a pénzért koldulás, a kenőpénz, az uzsora, a korrupció is, hiszen a digitális pénzmozgás simán követhető, tehát mindenki lebukna. Átalakulna a borravaló rendszere is, hiszen a régi forma értelmét vesztené a készpénz hiányában. Teljesen megszűnne a fekete munka, hiszen fizetés nélkül a feketemunkások sem dolgoznak. Az átutalást ugyan ki reckírozná meg? Hosszútávon mindeképp jobb lenne az élet készpénz nélkül. Én így vélem..