127612
  • molnibalage83
    A szavazás állása érdekes, 15 szavazó 14 opcióra. Ezek szerint csak én jelöltem meg eddig kettőt. Ennek fényébe döbbenetesen magas az aránya az eltörlésre szavazóknak.
  • molnibalage83
    Bp-n lényegében Párizshoz hasonló lenne így ritmus, hogy még esete 10 felé is derengene a horizont május vége-aug eleje viszonylatban.
  • ximix #126208
    Ma reggel volt a Kossuthon egy óraállítós csevej , ott az úriember is a +2 ecsetelte, hogy ha azt választanánk akkor ha jól emlékszem +173 nappal bővülne azon napok száma amikor 20 órakor még világos van, és átlagban az embereket kevésbé zavarja a reggeli "sötétség" (a bányában van sötét ez bakfitty) mivel a reggeli tisztálkodás, kaja, slozi..ect nem zavarja, ellenben ha hazajössz melóból és már 19 kor "sötét" az inkább, mert már nem mozdulsz ki és ez inkább egészség romboló, mint a reggel legyen világos. A meló után még eltudnak menni az emberek a szabadba ..ect az jobb közérzetet teremt, állítólag.
  • ToxiMaxi
    Annál biztos racionálisabb lesz, minthogy költözzünk közelebb az egyenlítőhöz...
  • Dzsini
    Remélhetőleg nem ez lesz a döntés alapja, hogy "eddig az egyik társaságnak volt rossz, most legyen a másiknak", hanem ennél racionálisabb dolgok alapján fognak dönteni.
  • molnibalage83
    Én a nyári maradjon és a kettősre szavaztam. Persze ez utóbbi sci-fi.
    Nyáron egész egyszerűen semmiféle haszna nincs annak, hogy 4-kor már világos van, ha még egyszer állítanánk, akkor ezen picit lehetne segíteni.
  • molnibalage83
    Nálunk is azért lenne (?) előnyös maradni GMT +1-ben, mert a gazdaságilag erősebb nyugattal lennék azonosban.
  • ToxiMaxi
    "melyik "felét"tegyük kényelmetlen helyzetbe télen"
    Eddig ez nem volt kérdés. Most legyen csak a másik felének is rossz, aztán ha eltelt ugyanannyi idő, akkor vonjuk le a következtetéseket.

Nem véletlen, hogy ez a kérdés mindig előkerül és már az EU is komolyabban foglalkozik vele.

Egyébként GMT+2-vel is "később" lenne világos reggel.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.09.11. 09:33:07
  • Dzsini
    térkép az időzónákról

Látható, hogy pl. Spanyolország (és Franciaország) is velünk együtt van (a sötétebb szürke oszlop a tengerek fölött a földrajzi sáv -30 perctől +30 percig), a spanyolok valószínűleg azonnal át fognak ugrani a tőlünk nyugati zónába amiben az Egyesült Királyság van, mert messze túlvannak a zóna értelmes nyugati határán. Franciaország már kérdéses, mert ott túl sok a kereskedelmi és társadalmi kapcsolat a benelux államokkal és Németországgal, és hátrányos, ha nem azonos időzónában vannak.

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.09.11. 09:00:54
  • Dzsini
    És itt merül fel a kérdés, hogy a társadalom melyik "felét" (bizonyára nem egyenlő arányú a kettő, sokaknak meg mindegy is, de hogy mindkét típusból van bőségesen, az is biztos) tegyük kényelmetlen helyzetbe télen - most a korai világosodásnak van előnye, ha a "nyári" maradna télen is*, akkor a későbbi sötétedésnek.
    Továbbra is sokaknak nem lesz jó, bárhogy is dönt majd az Országgyűlés*

*: igazából nem a "nyári" meg a "téli" időszámítás maradna meg, hanem az a kérdés, hogy az átállítás eltörlése után GMT+1 vagy GMT+2 lesz nálunk.

Jelenleg az átállítás eltörlése - bár még nem került az Európai Bizottság tárgyalóasztala elé - eléggé eldöntöttnek tűnik - a szándék megvan, a véleménynyilvánítás erősen egyhangúnak tűnik, és több EB tag nyilatkozott már az ügyben. Emellett azt egyértelműen leírták, hogy azt, hogy melyik időzónát választja egy-egy ország, az továbbra is teljesen saját hatáskörben marad, így mindenhol gazdasági, társadalmi és egyéb szempontokat figyelembe véve dönthet az adott ország kormányzata, hogy melyik székre ül. Mi most a GMT+1 keleti végén ülünk, így a tőlünk nyugatra eső országokkal vagyunk összhangban, ha a GMT+2 nyugati végére ülnénk, akkor a keleti országokkal lennénk egy zónában.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.09.11. 08:49:32
  • ToxiMaxi
    Az nem zavar, így is van, hogy sötétben megyek be. Esti +1 óra világos nekem sokat számítana. Hétvégén is.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.09.11. 08:42:36
  • Dzsini
    Cserébe reggel végképp nem találkoznál még csak világosodással se... valamelyik ujjunkat meg kell harapni minden esetben amíg nem helyezzük át az országot párezer kilométerrel délre :)
  • ToxiMaxi
    "5-kor lenne naplemente 4 helyett decemberben."
    Ezzel tisztában vagyok és nekem ez is sokat számítana. A reggeli sötétség kevésbé zavar.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.09.11. 08:22:46
  • Musachy
    Nem véletlen, hogy pont a finnek vitték szavazásra. Ott még durvább ez, mint Magyarországon.
  • Dzsini
    Két lehetőség: vagy csökkentsük le a Föld dőlésszögét, hogy kisebb legyen a mi szélességi fokunkon a nappal-éjszaka hossz ingadozása, vagy közelebb kell költözni az Egyenlítőhöz.
  • molnibalage83
    Semmiféle óraátállítás nem tud a téli részen segíteni. Ha a nyári időszámítás maradna, akkor is teljesen sötét lenne fél hatkor legkésőbb, mert akkor is 5-kor lenne naplemente 4 helyett decemberben.
  • ToxiMaxi
    Utálom az óraátállítást. Télen mindig sötétben kell hazajönnöm melóból. Minél idősebb vagyok, annál inkább zavar. Szinte az összes ismerősöm így van vele. Mindenkit megvisel a sötétség.
  • Dzsini
    GMT+2 ÉS maradjon az átállítás

van 2 eltörlős, 2 megtartós +1 "egyéb" válasz
  • Fbn Lx
    egy kérdés: van olyan opció, hogy legyen a nyári állás az általános, illetve egy másik, hogy álljuk át GMT +2-re. Mi a különbség a kettő között?
  • Fbn Lx
    Az átállítgatásnak nem látom értelmét, de nekem a timeanddate grafikon alapján az lenne logikus, ha GMT +1:30-ban lennénk konstans, mert a 12-es óraállás ekkor egész évben viszonylag jó összhangban marad a valódi déli nappal, óraállítgatás nélkül. Tetszik az OCD-mnek
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • molnibalage83
    Tegyek be szavazást holnap, hogy helyreálljon a hétfői rend?
  • kamionosjoe
    1 német
  • cenobite
    Angolt soha nem tanultam suliban, vagy tanfolyamon, de kb. gyerekkorom óta (szöveges kalandjátékok szótározása, :) stb...), jelen van a mindennapjaimban. Szóval ilyen autodidakta módon tanultam/tanulom folyamatosan.
    Társalgási szinten megy az írás olvasás.

Oroszt tanultam (vagyis inkább tanítottak) kb. 7-8 évig, de abból szinte semmi nem maradt meg.
  • Fbn Lx
    nice one
  • Calver
    angol, német, francia. angolom perfekt és használom is napi szinten, franciául/németül kb köszönni tudok: يوم جيد
  • molnibalage83
    Angol (4 év), olasz (4 év), német (5 év), orosz (1 év, céges). Ebből az angol az, ami használható. A többiből kb. szinte semmire nem emlékszem. Az orosz szöveg olvasása sem megy már nagyon...
  • Fbn Lx
    angol mellett még svédül tudok minimálisan, de dolgozom még rajta
  • Zoli007
    Angol, szlovák, spanyol. Ebből angol egész jól megy, szlovák nagyon jól, spanyolul meg tudok sört és sült krumplit kérni.
  • molnibalage83
    Új szavazás. Bocs a lassúságért.
  • kamionosjoe
    Szinte már csak mobilon, most a Fishing Clash nevű játékkal.
  • Fbn Lx
    egyszerre érzem azt, hogy egész nap is szívesen játszanék, meg azt, hogy nincs kedvem elindítani egy játékot sem. furcsa
    mindenesetre most visszatértem a dotához, amibe már több, mint 4000 órát beleraktam, és még mindig élvezem
  • molnibalage83
    Nagyon hullámzóan játszok.

Sokszor fél év éves nagyságrendben kb. semmit, aztán rámjön a játszhatnék, mikor felgyűlik egy rakás játék a sale-nek köszönhetően. Emiatt van az, hogy a Baldru's Gate szériát 15 éve akarom végigtolni... Megvettem az eredetit a GoG-on és mire eljutottam volna, hogy elkezdjem már lett EE nem csak BG, de egy rakás régi RPG-ből...

A Wasteland 2 DC-t is 4 hónapja tolom, de 2 hónapos szünetekkel. A Trine széria lett 85% akciós, hát akkor megvettem és kitoltam pár nap alatt. :)

Időről időre megdöbbenek, hogy mennyire jó dolog játszani. Csak emiatt átalakítottam a "portfóliómat". A végtelenségig játszható típusokat igyekszem hanyagolni. A Wargame szériába 3,5 év alatt 1500 órát raktam bele úgy, hogy előtte 5 évig nem játszottam összesen 1000 órát.
  • Lacee86
    Ami azt illeti, én sem nagyon, mobilon sem sokat. De régi motoros vagyok, mint itt jó páran. :) Régebben azért toltam a gémet. :) Igazából néha-néha ma is tolnám, de elég időrablás, plusz nem igazán használnék ki egy jó PC-t vagy konzolt.
  • cenobite
    Kb. 95% konzol és 5% mobil
  • molnibalage83
    Bakker, bennem ez fel sem merült itt az sg-n. Ez kimaradt opció.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.08.30. 20:11:26
  • Zoli007
    Nem játszom.
  • Fbn Lx
    főleg és legszívesebben PC
    mobilon pedig meló közben unaloműzésként
  • Freeda Krueger
    PC
  • molnibalage83
    Csak PC.
    Egyszer talán veszek PS4-et.