-
gebali #125185 Nem. A karakterfejlődés az, ha a karakter eljut A-ból B-be, valamilyen belső tulajdonsága megváltozik ÉS mi megértjük, ez miért történik meg. Ennek tökéletesen megfelel amiket leírtam.
Ellentétben Anakin vergődésével. Anakint úgy ismerjük meg, mint egy aranyos, ügyes, tehetséges, unalmas kissrácot. Aztán hopp, ugrunk egyet, a második részre már egy arrogáns barom akinek minden megszólalása vagy kínos vagy egyszerűen gonosz. Egy ponton kifejti Padmé-nak, hogy a diktatúra a frankó rendszer, de pontosan nulla oka van arra, hogy ezt mondja. Láttuk valaha konfliktusba keveredni a köztársaság eszméjével? Vagy a jedikkel? Soha. Nem látjuk, hogy apafigurát keresne, nem látjuk, hogy igazságtalanul bánnak vele, stb. Egy ponton meghal az anyja, akit éveken át le se szar (biztos van rá magyarázat a filmen kívül, de a film nem szolgál semmivel), és ez olyan nagyon fáj neki, hogy megöl mindenkit. De aztán szánja-bánja, pedig itt is tökéletes lett volna, ha látjuk, ahogy a hatalom megrészegíti. De nem.
Rendszeresen konflitkusba keveredik Obi-wannal, de soha nem azt látjuk, hogy bármi változna köztük, csak összeszólalkoznak és kész, Lucas úgy érezte, ezzel meg is van a konfliktus. Még az átállás előtti utolsó párbeszédük is az, hogy Anakin bocsánatot kér, Obi-van meg megnyugtatja, hogy minden rendben lesz.
Végül a harmadik részre átáll a sötét oldalra. De miért? Hogy mentse Padmét. Aztán megöli, taps-taps. Persze, értem, sith paranoi, de pálfordulása sehogy sincs megalapozva, egyszer látjuk, hogy rosszat álmodott, majd Palpatine annyit mond, hogy mostantól engem szolgálsz, erre Anakin meg azt mondja, hogy OK, csak ments meg Padmét. És aztán amikor Padmé meghal, Palpatine mellett marad. "I guess I live here now". Remek karakterív, csak éppen kimaradt belőle, hogy hogy lesz egy cuki kisfiúból a galaxis legrettegettebb embere, amire Lucas válasza úgy tűnik, annyi, hogy BECAUSE OF LOVE. Ne már.