-
Na én már laktam fsz, 1, 3, de voltam már ismerősnél 8, 10, meg a 17. emeleten is.
A fsz hátránya a biztonság, és hogy hideg, ezért fűtés drága (meleg felfelé száll, így fsz-en kell legtöbbet fűteni, hogy legyen 22-24 fok télen jó esetben, ráadásul alulról hűti a pince vagy garázs vagy szerelőjárat ami van)
1. emelet már egy picit jobb mindezekben, kicsit biztonságosabb, kicsit melegebb, de azoknak a fránya ház elé telepített kóróknak pont ott van a teteje, ami piszkosul képes verni az ablakot szélben. Ezen a 2 szinten szúnyogháló nélküli ablakon át szellőztetni ostobaság, pillanatokon belül rovarok hada lepi el a lakást (darázs, légy, tücsök, szúnyog ...)
3. emelet már jobban lehet szellőztetni, de rovar még előfordul. Biztonságba jobb, vas biztonsági ajtó és be van védve lakás. Melegebb is, sokkal. Sőt, 4-emeletesben a 3-ikon télen is 28 fok volt elzárt radiátorokkal. Erről jut eszembe, 4 emeletessel vigyázni. A 10 emeleteseket panelből építik, az vastag és masszív. De sok 4 emeletes ún. csúsztatott zsalus eljárással készült. Ezek olyanok, mintha egy dob belsejében élne az ember. Bármi dübörgés van, az csillapítatlanul végigmegy az egész házon, végig a falakon. Sok ostoba meg lecseréli a régi 2+4 cm-es padlózatát egy béna műanyag tetejű 1 centis lamináltra, aztán csodálkozik miért őrjöng az alatta lakó. Tégla jobb.
8-10: 10 emeletes panelek, egymástól kb 100 m-re. Az egyik 10-ik emeletén semmi gond, a másik 8-ik emeletén úgy éreztem mintha imbolyogna, nem lenne stabil alattam a talaj. Meleg. Nyitott ablakkal kell aludni télen. Viszont 10-en gond a tető beázása. És mivel az a ház baja, a lakó nem is tehet ellene semmit. Na nem mintha én pl felmennék a 10 emeletes tetejére kátránylapozni, az már nekem sok. Ha áramszünet, nincs lift. Meg amúgy is elromlik néha. Tahó egyének meg beletahóznak. Láttam már pár igénytelenséget, igényesebb helyen lévőben is. Lifttel költözni hol vicces, hol meg piszok szörnyű.
17-ik emelet: 18 emeletes "pontház" majdnem legfelső szintje. A kilátás gyönyörű/rémisztő (is-is). Durva szél jó időben is. Ablakot ki nem nyitnám. Érdekes, de nem éreztem azt az instabilitás érzést, mint a 10 emeletes "pengeház"sor 8-adikján (az valamiért nagyon furi volt).
És akkor extrának: Berlini TV torony. 368 méter magas. Kb 110 emeletnek megfelelő. A lift jól gyorsul, fül bedugul. Fent, meglepően stabil, pedig forog is a belseje ... szép lassan, így idővel megvan 360 fokos körbenézés. Ja kajálda van fent, körben, és egész jó. Furi, nem gyomorkavaró, kellemesen el lehet nézegetni a lent elforduló tájat amíg vársz az ételre. A szélzaj sem hallatszik meglepően.