127612
-
Nirz #123285 pezsgő
likőr -
ennyit tudnék a kérdéshez hozzáfűzni...
-
Blum #123283 világos sör
whiskey (Ballantines, JD nekem nem jön be)
1 feles pálinkát becsületből megiszok de előbb hányom ki a belem vagy kergetnek ki a világból a szagával minthogy én attól betudjak rúgni.
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.09.19. 00:10:06 -
..... -
Fbn Lx #123281 még a szabadidőmet sem élvezem, mert 14 óra múlva már munkában kell lennem és 5 óra múlva feküdnöm, és szinte számolom, ahogy ketyeg az az 5 óra és minden perccel szomorúbbá válok.
szóval egyértelműen nem. -
Rohadtul nem. -
Van logika abban, amit írsz, de a születéskor várható élettartam egy meghatározott érték, aminek az a definíciója, amit én írtam, és világszerte így használják - minden évhez azt írják le, hogy az abban az évben született gyermekek (ha túlélik az első évüket) átlagosan milyen hosszú életre számíthatnak.
Ebbe pedig (ahogy a wiki szócikkben le is van írva) beleszámították azt is, hogy folyamatosan alakulnak az életkörülmények, nem úgy számolnak, hogy "minden úgy marad, mint 1987-ben volt a következő 65 évben", ezért általában nem kell utólag nagyon módosítani az értéken, ahogy azt te feltételezed (semmiképpen nem 7 évvel). Ezeket a trendeket már előre beleszámolják, ahogy a ma születetteknél is előrevetítik, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a következő 70 év milyen változásokat hozhat.
Amit nem tudnak figyelembe venni, azok az előjelezhetetlen dolgok - háborúk, járványok, technológiai áttörések, és a többi, ami torzítja majd ezeket az értékeket. De ez nem is a statisztika dolga. 1987-ben valószínűleg nem 65 évet jósoltak volna az akkor születetteknek (hiszen nem láthatták, hogy Magyarországon és a környéken komoly változások lesznek államberendezkedés-ügyileg), de nem sokkal többet vagy kevesebbet sejthettek, mint most.
-
Igen, ezt én sem értem így teljesen. Én úgy gondoltam, hogy trendek alapján tudnak a visszamenőleges változásokból a jövőre nézve előrejelzést adni. Végül is ez is egy előrejelzés, akárcsak pl. egy tőzsdei grafikon vagy egy üzlet várható forgalma a jövőben stb. -
kamionosjoe #123277 1987-ben megmondták, hogy várhatóan 65 évig fogok élni, de azóta is emelkednek a "korspecifikus halálozási valószínüségek" éppen ezért számolnak most a csecsemőnek többet, mivel mi is több ideig élünk mostanában, mint amire akkoriban számítottak.
Még mindig azt mondom te értelmezed kicsit félre a grafikont. De egy jó hírem is van számodra ezenkívül, várhatóan tovább fogsz élni, mint amit te az előbb kiszámoltál magadnak.
-
Nem - olvasd el a cikket, ezért hívják születéskor várható élettartamnak, mert azt mutatja, hogy az abban az évben születők előreláthatólag hány évig fognak élni. Ott van levezetve szépen, hogy mi a módszertan.
ahogy a KSH oldalán fogalmaznak:
Azt fejezi ki, hogy egy újszülött az adott év halandósági viszonyai (korspecifikus halálozási valószínűségek) mellett még átlagosan hány évi élettartamra számíthat.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.09.14. 19:20:40 -
kamionosjoe #123275 Szerintem te értelmezed rosszul. A jövőbe ők nem látnak. Ezeket a számokat abból számolják ki akik az adott évben meghaltak. Minden évben új számadatot kapnak. 1987-ben 65 jött ki férfiakra.
Utoljára szerkesztette: kamionosjoe, 2015.09.14. 19:12:37 -
Hát, határozottan... mit tudom én. -
Sokkal érdekesebb ilyen szempontból az egészségesen töltött évek száma (és hozzá az enyhén, és a súlyosan korlátozottan töltött évek száma).
Amúgy rosszul értelmezted az információkat - a 71,6 év a 2012-ben születettek várható élettartama. Te 28 évesen 1987-ben születtél, tehát férfiként 65 év a várható élettartamod (a grafikonról leolvasható), és statisztikailag nem 43 éved "van hátra", hanem 38.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.09.14. 19:06:58 -
kamionosjoe #123272 Igen.
Statisztikailag már most is meg tudom becsülni.
Magyarországon: 78,7 év (nők), 71,6 év (férfiak) (2012) !wiki
Most vagyok 27,9 évnél, tehát még 43,7 évet élek várhatóan. Persze ez csak statisztika, akár holnap is elüthet egy autó. :)
-
"picit bátrabban élek, hiszen pontosan tudom mennyi időm van még hátra" - bár azt nem mondta senki, hogy azt az időt mondjuk nem súlyos sérüléssel, esetleg kómában, stb. fogod leélni.
Csak a mikort tudod, a hogyant nem. -
Ez érdekes, mert ha tudom mikor halok meg, akkor picit bátrabban élek, hiszen pontosan tudom mennyi időm van még hátra. Viszont így megváltozik az életem, ezért lehet pont ettől fogok hamarabb meghalni :) Meg ugye ha tudom, hogy holnap meghalok, akkor nem csinálok aznap semmit, mert valószínűleg balesetem lesz, vagy esetleg szívroham, vagy valami hasonló. Ezért körülveszem magam orvosokkal arra a dátumra, és talán így túlélem a halálom dátumát. Ezért szintén változni fog a halálom pontos napja. Szóval érdekes lenne ebben a tudatban élni :) -
A szavatok aránya eddig érdekes. Én 90% feletti nemre számítottam. -
Nem gondolkoztam még ezen, de nem igazán. Az persze jó érzéssel töltene el, h ha annyit tudnék legalább, h tutira min. 40 aktív évem van még. -
Freeda Krueger #123267 nem -
Nem szeretném. -
Semmiképp. -
... -
nem. mac-et használok
-
igen, mind a két gépen :) -
kamionosjoe #123261 Most eredeti windows-t használok, mert adtak a géphez amit tavaly vettem. Elvileg feliratkoztam rá még a nyáron, hogy jöjjön, de még azóta se jött semmi frissítés, lehet nálam van a hiba. -
nem, nem is akarok. -
Gondolom azért maradt ki, mert annyira megszokott, hogy mindenki wint használ. És feltételezem a kérdés is azért lett így megfogalmazva. :) -
Még nem. Tervezem majd kipróbálni, de azért még vannak kétségeim. Főleg a nem legális szoftverek blokkolása, ami aggaszt. -
Nirz #123257 Win 7
Nem, addig húzom, ameddig csak lehetséges. -
Mivel az emberek cirka 95+ százaléa win-t használ egyzét egyszerűen ennek nincs szinte semmi torzító hatása. A tartózkodás/nem win gomb valamiért kimaradt. -
"Még nem", mintha nem is létezne más?
Linuxot használok, nem áll szándékomban visszatérni a winhez. Abból a 7-est is csak azért ismerem, mert az van a céges gépeken. -
Nem es remelem eleg sokara leszek kenytelen. -
És itt nem volt választási lehetőség, mindenki az új felületet használja már egy ideje
-
Bele se merek gondolni
-
Blum #123251 Igen, de többnyire Linuxot (Debian) használok még mindig. -
És ha tudnád, az SG mi mindent logol rólad
-
Nagyjából minden ezt csinálja manapság. Persze nincs gond az óvatossággal de én szeretek veszélyesen élni :D. Attól azért jobban félek, hogy elüt egy kocsi mintsem, az én unalmas életem adataival bárki is visszaélne. -
Rettegj jobban egy kicsit, legalább az XP óta mindegyik windows logolhat és küldhet használati adatokat, ha elfogadtad a felhasználási szerződést. Amit természetesen elolvastál, mielőtt telepítetted.
-
Mikor megtudtam, hogy kikapcsolás előtt miket logol a Win 10 akkor a "mibüdöskurvaanyádat képzelsz" volt a legenyhébb kifejezés, ami eszembe jutott. Ezek után miért is bízzak meg abban, hogy OFF állásban sem logol és küld mindent máshova? Miféle biztonsága van így bármelyik accountomnak bárhol? Bekaphatja a kedves MS, de jó vastagon. -
melóhelyen én is várok vele, legalább az első SP-ig