tegyük fel a földön marad 3 ember: 2 férfi, 1 nő. a két férfi ölre megy a "fajfenntartás" miatt, az erősebb megöli a gyengébbet: most akkor számít hogy rossz vagy jó?
mit jelent hogy jó, mit jelent hogy rossz?
eredendően szerintem semmilyen, maximum a társadalomhoz képest lehet valaki jó vagy rossz, de hát ezt is definiálni... meg gondolom függ attól is hogy hova születsz, milyen személyiséget építesz fel, milyen példát látsz gyerekkorodtól fogva stb.
a közösségbe szerveződött emberek a civilizáció hajnalán is tuti lopták már meg egymást "hm hát lopjam meg vagy ne... nekem nehezebb élni, neki könnyebb, nem bírom a pofáját amúgy sem, irigy vagyok rá, nem érdemli meg, csak szerencsés volt ezért engem illetne"
ma nem ugyanez van ha pl. warezol valaki? az is már gonoszság nem, mert valakit meglopsz, pénztől esik el. vagy ez nem számít igazi lopásnak, mert pl. egy kenyeret nemlehet letölteni illegálisan?
ezen felül ugye mik voltak még a történelemben... rabszolgaságba taszították egymást, mai napig harcolunk a hatalomért és a jólétért, vallások miatt MAI napig öljük egymást, a hadiipar azóta is virágzik és fejlődik az emberrel együtt... nem változott semmi.