• Molnibalage
    No offense, de az egyetem elméleti szakembereket képez nagyobb részt. Sok technikusiról jött ember hullott ki, mert még az 5. félév táján is képtelenek voltak felzárkózni matekból és más természettudományos tárgyból, mert hiányoztak az alapok. Volt aki 5. félév után is a 2. féléves matekkal szenvedett meg szilárdságtannal...

Valaki úgy jött, hogy tudott hegeszteni és sok más, csak erre az egyetemen nincs szükség... Szóval te a különböző képzések célját "picit" eltéveszted...

Az meg külön vicc, hogy az összehasonlítást a legklasszikusabb gépész / anyagmenmunkáló vonallal veted össze. Egy hő- és áramlástechnikusnak szerinted mennyire kell ilyen előképzés, amit te említesz? Vagy egy mérnök infósnak? Hát egy villamos gépésznek? Soroljam még, hogy hány szakirányon nem kell az, amit itten te álmodsz...?

Tudod hány gimnazistának nekem kellett elmagyarázni, hogy mi a fux az a fogaskerék, és hogy működik a váltó, vagy mi az az edzés, és mire jó (ferrit, perlit átalakulás, vas-szén állapotábra ... a legtöbben úgy diplomáztak le, hogy köpni-nyelni nem tudtak ha ránéztek), vagy hogy mik a robotika alapszabályai és mi az a léptetőmotor ?
    Vagy hogy mit is ábrázol az a 2 vetületes géprajz? Tudod, szakközép-technikusira nem az volt a felvételi, hogy miből milyen voltál általánosban, hanem rendesen IQ és térlátás tesztet töltettek ki velünk (ebből a testből kivonod, hozzáadod azt melyik lesz, megforgatod erre-arra ennyi fokkal hogy néz ki ... ).

Én most sem tudom teljesen, hogy hogyan működik egy váltó, de nem is kell tudnom öcsém, mert áramlástechnikai mérnök vagyok. Te pl. milyen hő- és áramlástani feladatokkal birkózol meg, hm...? Fogd már fel, hogy ma az emberek erősen specializálódnak. A vas-szén állapotábra meg anyagszerk elején van és nem egy húdenagy valami volt. Gimis fejjel kb. fél óra sem volt megérteni és használni. Tehát miféle nagy előnnyel rendelkezett az a szakközepes aki ezzel jött? Semmivel...

A felsoroltak nagy részét, amit írták azokat gimisként tudtam, mert érdekelt a haditechnika és ott előfrodultak ennek alapjai.

Szóval vitatkozhatsz nyugodtan, csak mondjuk gimisként hogy is mondjam ... azt sem tudod, hogy mennyivel több mindent tanultak akik eleve erre a szakmára készültek. Mert hát honnan is tudnád?

Onnan, hogy a legtöbb szakközepes előéletű évfolyamtársam el sem tudta végezni az egyetemet.... Egyet ismerek aki igen, de őn nagyon nem azon a szinten dolgoznik, ahol én vagy a többi végzett ismerősöm. Nem tervez semmit.