Aha. 350k/féléves mérnök tandíjat miből nyögnék ki? Az "ingyenes" oktatás keretében is doloznom kellett a suli mellett, mert nem akartam felvenni a diákhitelt. És nem azért, mert elbuliztam a pénzt féktelen orgiákon....
Arra kellett, hogy éljek. Kaja, pia, ruha, fogyóeszkök. Azt egyszer mégis fel kellett venni két félévre, mert meghalt a számítógépem és anélkül nehéz dolgozni...
Egy nyár alatt kb. 200k-t kerestem össze a nyári melók alatt. Ebből hogyan fizetnék bárhogy is tandíjat...? Egy félévre sem futná még mai értéken számolva sem.
Ja, és két tesóm van - bátyus 1,5 évvel idősebb + ikertesó - egyszerre jártunk egyetemre és főiskolára. Egyikünk oktatására sem futotta volna szüleinknek. Mindhárman szakmánkban dolgozunk, adóban elég rendesen fizetünk. Akkor miért is akarnak itt bárkit röghözkötni a jókurvaédesanyjuat...?
Egy 10 féléves BME képzés ára ~3,5 milla. Magyar viszonyok közt ez irgalmatlan pénz. Úgy, hogy nincs diákhitelem és otthon élek 3,5 év alatt gyűlt fel ennyi úgy, hogy magyar szemmel jól keresek és nem élek nagy lábon. És akkor még finoman fogalmaztam..
No és aki nem kap 400k brutótt és nem otthon él szüleivel...? Tehát egy kamatokkal terherhelt 3,5 millás hitelt mikorra is nyom vissza bárki úgy, hogy mondjuk bruttó 200-at keres és albérletben él...? Eh...