-
Talán kezdjük ott, hogy az alapvető tisztelet elvárom minden vitapartneremtől. Mindegy hogy hány éves, még akkor is ha tizensok évvel fiatalabb, s nem vagyok a haverod.
"a genetikai meghatározottság elenyésző - viselkedés terén - a szocializációval szemben"
Ezek szerint te még nem láttál alkoholistát, drogost. Bizony, kiváló értelmiségi családból is kerül ki jelentős számmal, ahol azért egy kissé magasabb a szocializációs faktor. A hajlam győzelme a szocializáció felett ...
"az állami gondozott majd nevelőszülők által gondozásba vett gyerekek többnyire lelki sérültek"
Igen fiatalon, csecsemőként örökbe fogadottakról gondolom még nem hallottál.
Továbbá, nemrég ismertem meg egy nem örökbe fogadott, ténylegesen árva, állami gondozott 18 éves kislányt. Nem strihhel mint a többiek, tanul, dolgozik. Nem cigány.
"adott génállománnyal rendelkező ember felnőttkori IQ-pontjaiban akár 40-es, vagy nagyobb differencia is kialakulhat"
Pontosan. De nem mindegy, hogy 60 a kiindulási érték, vagy 100 (és erre jön a +- 40).
Amcsiba nem véletlen igyekeznek kínai gyereket örökbe fogadni, ha esetleg nem tudnád.
"Szerintem azért, mert velem többet foglalkoztak anyámék"
És szerinted miért tudtak veled többet foglalkozni anyádék? Miért tudtál a fenekeden ülni és meghallgatni amit mondtak, felfogni azt, és miért nem rohangáltál inkább helyette körbe-körbe a szobában helikoptert játszva (mint a többiek)?
"Aki pedig gyengébben teljesített, azzal jellemzően kevesebbet foglalkoztak"
Ismerek olyat, akivel igen sokat, értelmiségi szülők (anyja kiváló TANÁR!), de nem tudtak vele mit kezdeni. A végén az érettségit nem volt hajlandó letenni (elmenni pótra) úgy, hogy kocsit ígértek neki cserébe ha összejön.
"a szocializáció többgenerációs csapda"
Ezt aláírom. A genetikai predesztinációval nyakonöntve pedig 22-es.
Ha nem lennének a mutációk, speciális, szülőktől eltérő variációk, akkor pedig végleges lenne.
És akkor talán térjünk vissza a feltett kérdésre a szociológia legmélyebb bugyraiból.
Szerinted nem lehet ezek szerint tesztekkel megállapítani egy emberről, hogy mennyire hajlamos bűnözésre, mennyire erős a morális és erkölcsi érzéke, valamint mennyire képes erőszakos-gyilkos cselekedetekre ?