• mrzed001
    Szerintem tévedésben vagy.
    Igen, a gyerek elsődlegesen ellesi szülei, családja viselkedését. Igen, mert vannak TANULHATÓ, környezetből felszedhető viselkedési formák, minták, MOZDULATOK.
    Ezért is van, hogy sok 6-8 éves cigánygyerek szívja a bagót, mert ezt látta otthon, apjától, anyjától, testvérétől.
    No de egy 3-4 éves, ugyan milyen morális "viselkedési mintát" leshetett el a szüleitől ? Az nem egy meggyújtom és szívom a cigit féle egyszerű mozdulatsor ugyebár.
    Kb akkora a kettő között a különbség, mint a maghasadás és a fúzió között.

Viszont igen érdekes. Szintén életből kiragadott példa: Láttál már állami gondozásban, illetve aki még jobb példa nevelőszülőknél (örökbefogadott) cigány gyereket (aki talán soha életében nem találkozott még más cigánnyal sem) ?
    Ott ugyebár nem lehet a rossz nevelésre, szocializációra fogni, hogy verekszik, erőszakos, ordít, teljességgel taníthatatlan és irányíthatatlan 6-10 éves korára.
    Hmmm. Akkor mégis mire legyen fogva ? A haja színére ? (amit szintén örökölt :D )
    Én ismerek olyat, akit rendesen megfogtak ekkor a nevelőszülei, keményen, és ember lett belőle. A többieket meg egyszerűen visszaadják ilyen korban állami gondozásba.

Szerintem jobb ha elfogadod, hogy mindenki hajlamok tömkelegét örökli. Kinek melyik hajlam erősebb, melyik gyenge vagy inaktív ... a rákra való hajlam, az alkoholizmusra (szenvedélybetegségekre) való hajlam, a kopaszodásra, magas vérnyomásra, cukorbetegségre való hajlam, a depresszióra, vagy a nagyobb intelligenciára és a fejlettebb morálra való hajlam ... sokan megrekednek az öröklődésnél a haja-szeme-bőre színénél ... pedig hát az agya méretét, felépítését is örökli ám az az egyén.
    Csivava-rottweiler, kutya-kutya, ugyanaz. Mégis ahogy meglátod egyből tudod milyen más-és-más alap viselkedési forma várható el tőle.
    Nemde ?

Bromannak pedig igaza van, a hirtelen bekattanás (lásd Összeomlás című film), az nem jelezhető előre. Csak a legközelebbi barátok tudják megsaccolni, mikor éri el valaki azt a pontot, hogy eljön neki a minden mindegy.