sztem elsőkörben az engedelmességre tanítom meg a gyereket, hiszen muszáj azt tennie, (épeszű keretek között persze) amit én mondok, mert én vagyok az apja, és én tudom, hogy mi a jó neki. ha meg nem teszi, akkor kisebb-nagyobb büntetés a jutalma. ezzel meg együtt jár a tisztelet, mert ha nem tisztel, akkor nem hallgat rám, aminek megint csak a büntetés a vége ha olyat csinál ami nem helyén való. ha meg engedelmes, akkor taníthatom a jóindulatra, és segítőkészségre. később ez persze változhat szerintem, nagyobb korában nem feltétlenül kell parancsba adni mindent, inkább tanácsokkal ellátni, hogy mi a jó szerintem, és mi nem. nagyobb korában lázadhat, de akkor is meg lehet fogni, és kell is. de amint 18 éves, felőlem leszarhat, meg minden, de akkor a házamból is takarodó van. humorérzéke meg vagy van, vagy nincs.
szóval nagyjából összefüggenek a válaszok egymással. a gyerek nem úgy működik, hogy hírtelen 5 éves, és megtanítom neki ezt, vagy azt. összetettebb annál, minthogy 4 válasz közül döntsek.