• DcsabaS
    #100
    Kedves willcox!

    Nekem úgy tűnt, hogy Neked nem csak egy-egy szóval volt problémád (akkor nagyon rosszat gondolnék rólad (:-(...), hanem azzal a koncepcióval, hogy az ENERGIÁRA (vagy írjak most is "energiaforrást"?!?) kell konvcentrálni, mert ez a jővő csillagközi utazásainak a kulcskérdése.

    "ez inkább a tintahalakra jellemző, de az meg éppen olyan, mint a rakétahajtás."
    Na igen. Akárhány példát lehet hozni, és ezek mind hasonlók lesznek ABBAN a lényegi kérdésben, hogy a reaktívan hátrafelé kilőtt anyagot a környezetből szedjük. De ez ELTÉR a ma használatos kémiai hajtóanyagú rakéták működésétől(!), ugyanis azok a tüzelőanyagot és az oxidáló szert is MAGUKKAL VISZIK. Mindaddig, amíg nem használunk koncentráltabb energiaforrást, mint a kémiai, rendben is van a dolog. De amint áttérünk koncentráltabb energiákra (energiaforrásokra(:-)), azonnal világossá válik, hogy a hátrafelé kilőni kívánt tömeget a KÜLVILÁGBÓL célszerű pótolnunk, különben csak pocsékoljuk az energiát.


    "Én szeretem, ha van "puding" is, vagyis a technikai megvalósítás nélkül az elméletnek nem sok értelmét látom. A súrlódással kapcsolatos írásod meg több, mint furcsa."
    Az egyáltalán nem baj, ha egy "elmélet" önmagában nem győz meg. Csak arra van szükség, hogy "üssön szöget" a fejedbe, és kezdj el gondolkodni rajta! (Ki tudja, tán pont Neked lesz majd egy jó megvalósítási ötleted...)
    Addig is még további 2 szög:
    (1.) Fénymalom-effektus:
    Ha intenzív fénnyel megvilágítjuk egy kis propeller-szerűség lemezeit, akkor az forgásba jön. (Többnyire légritka térbe van szerelve, és különböző fényelnyelő hatású a lemezek 2 oldala.) A népszerű magyarázat szerint a propeller azért jön forgásba, mert a _fény_ impulzusa tolja. Ez azonban csak extrém jó vákuumban lehetne így, valójába az történik, hogy a lemezek felülete az eltérő fényelnyelés miatt különböző hőmérsékletűvé válik, és a melegebb felületről nagyobb sebességgel fognak visszapattanni a gázmolekulák és ez biztosítja onnan a nagyobb tolóerőt.
    2.) Visszatérés a Holdról:
    Ha volna egy űrhajónak bőven energiája, akkor pl. a Holdról jól megrakodhatnának _porral_ amit majd felgyorsítva (mint az ionhajtóműveknél) hátrafelé kilőhetnének. Ez sokkal olcsóbb lenne, mint a Földről vinni a csak kilőni kívánt tömeget.


    "Az antianyaggal kapcsolatban én használható mennyiségről írtam, nem pedig pár részecskéről, atomról."
    Mindenesetre ma már akkora mennyiségekkel dolgoznak, hogy lehet vizsgálni a makroszkopikus tulajdonságait. Hogy az antihidrogén mennyire hasonlít a hidrogénhez, vagy esetleg mégis eltér a hidrogéntől, túl azon, hogy antianyag.