bvalek2#74
hmmm, Indonézia nagy ország, én egész mást tapasztaltam. Konkrétan a batakoknál jártam Szumátrán, meg Medan-ban (kb akkora mint Budapest) és csak jót tudok nyilatkozni róluk. Nem tudtam hogy egyes népcsoportok között ekkora különbség van. Az állításaimat fenn kell hogy tartsam, mert a saját szememmel láttam, hogy jobban élnek mint mi, és ami az én vendéglátóimat, és az ismerettségi körüket illeti, piszkosul szorgalmasak. Kicsit még túlzásba is viszik, semmilyen lehetőséget nem hagynak ki hogy dolgozzanak, vagy pénzt csináljanak. Minden fölös helység bolt, vagy fodrászat, étterem, internetkávézó, egyéb üzlet. Minden talpalatnyi földet megművelnek, vagy állatokat tartanak, nagyon élelmesek, és eszesek. Nem kevés fiatallal találkoztam, aki egyedül vagy baráti körben tanult informatikát, nyelvet, mert az oktatást nem tudja kifizetni.
Ja, és ott nem kapnál meg egy batak lányt ilyen könnyen, tudom miről beszélek. Pedig én voltam a sláger, mert fehér a bőröm. Körülrajongtak, de tartották a távolságot. Egyébként volt felvilágosító órájuk, meg láttam biológiakönyvet, eléggé belementek a részletekbe. Hogy mennyit "praktizálnak" belőle, azt nem tudom. De azért itthoni tapasztalatok alapján ki szoktam tudni szúrni a "szűzkurvákat", ott nem láttam egyet se. Illetve volt ledér fehérnép a szálloda közelében, de az egyértelműen "profi" volt. Az átlag lány vigyáz ott magára, de nem is hülye.
Medanban nem nagyon járnak túristák, lehet hogy ezért olyanok, nem rontotta el őket a turizmus. Ez gyakori, hogy üdülőszigeteken a lakosság felhagy a tisztességes munkával, és az odalátogató európaiakból, japánokból próbálnak megélni, ügyeskedéssel. Nem a legtisztább város, de rengeteg az építkezés, és nem ácsorognak a munkások, mint BP-n. Dolgoznak mint a gép, reggeltől estig, 2 hónap alatt a semmiből láttam majdnem felépülni 3 szintes épületet. Mivel nincs társadalombiztosítás és csak az állami hivatalnokoknak jár minimális nyugdíj, gyűjtenek öregkorra(!). Az embereknek érzékük van a tőke forgatására, és a közösség is összetart ha valaki megszorul. Viszont hajszál pontosan időre vissza is adják a tartozást.
A Medani batakoknál olyan érzésem volt, mintha a skótok takarékosságát, a zsidók üzleti érzékét keresztezték volna a svájciak bankár lelkével. Az eszetlen indonéz törvények, az irreális vámok, a rossz adórendszer, és a rossz pénz tartja őket vissza attól hogy igazán kitörjenek. Magyarországon is a legtöbb indonéz diplomata batak származású. Megjegyzem, a többségük protestáns keresztény, nem muzulmán.
Nem tudtam hogy ilyen jó helyre tévedtem, elkövettem azt a hibát, hogy általánosítottam az egész országra amit láttam. Elnézést kérek a kemény hangért, de megkérlek, hogy te se általánosíts az alapján amit láttál.