• dez
    "Fasznak jössz ezzel mindig?"

Nos arra válaszul, miszerint a materializmus csak egy kósza filozófiai irányzat lenne.

De nem azt írtam, hogy materializmus = kommunizmus. Pusztán az egyik fontos alappillére volt.

Meg aztán ott van az is, hogy a természettudomány alapja is.

"Nem Zeuszra gondolok, hanem a természeti vallásokra, az Eső, a Villám, meg a Szél isteneire."

Én sem. Az ősember nem fogalmazta meg ezeket ilyen konkrétan. Csak észlelte a dolgokat, és bármiféle szemellenző nélkül szemlélte őket.

"Nem egyszerűsítő, összefoglaló."

Igen, kb. ilyen formán próbálták a régi rendszerben (néhol ma is) az emberekbe programozni a vallással szembeni leegyszerűsítő előítéletet és utálatot... (Szóval már csak ezért is felhozhattam volna a fentit.)

"A vallásos hiedelmek talán nem emberi kreálmányok? Nem mindig oda tettük az istent és a lelket, ahol nem tudtuk, mi van? Hol valótlan az állítás?"

Ennél egy kicsivel összetettebb a dolog.

"Már maga a szó, hogy lélek, az is a lélegzet szóból alakult: amíg ki-be járkál, addig él az ember, ha meghal, akkor már nem járkál belőle ki-be. A lélek. Hanem eltávozik. Valahova.
    Ilyen primitív dolgokból jött ez, és ez _tény_."

És a spirit honnan jött?

"Én ezt úgy mondanám, hogy olyan van, hogy személyiségzavar, olyan meg, hogy lelki zavar, az meg nincs."

Dehogynincs. Persze ez jelenthet akármilyen pszichológiai v. akár pszichiátriai problémát is, de nem minden ilyen probléma személyiségzavar egyben.

"Ezt már annyiszor mondtad, de nagyon bizonyítani nem tudod. Számomra ez pont olyan feltételezések halmaza, mint a Pokol, pl. Nem ismerjük teljesen, rögtön belesúvasztunk egy kis természetfelettit. Görcsölünk, hogy bebizonyítsuk, hogy többek vagyunk, hogy nem lesz vége."

Helyetted hiába mászok bele a dologba... Nézz körül a témában magad.

"És ugyanígy semmi értelme spekulációkba bocsájtkozni."

Dehogynincs. Tele a tudomány spekulációkkal, ami alapján kutatni kezdenek, és vagy találnak valamit, vagy nem, stb.

"Mivel azt sem tudjuk bizonyítani, hogy _nem_ idegsejtek rettentő bonyolult kapcsolatán futó agyáramok hozzák létre, így minden más is csak feltételezés."

Az is ugyanolyan feltételezés, hogy azok hozzák létre.
    Materialista alapon persze nem lehet más, de ugyebár az már nem "kötelező" dogma.
    Én éppen ezt nevezném görcsös azért-sem-észrevételnek, hogy a tudat jelenléte minőségi különbség, nem mennyiségi v. összetettségi.

Meg aztán ideje lenne összerakni olyan mesterséges intelligenciákat, amik összetéveszthetők akár csak egy egérrel (és nem olyan szinten, hogy megtalálja a sajtot :P), de ettől nagyon messze vannak.

"Én megengedem neked, hogy azt hidd, hogy a hipertérből sugárzódik a tudatunk az agyunk nanocsöveibe, de hadd kételkedjek már benne! Én meg engedd meg, hogy a legegyszerűbb magyarázatot válasszam, amíg az nincs tényszerűen megcáfolva(illetve tényekkel alátámasztott más magyarázat a dologra), jó?"

Én nem hiszek semmit így konkrétan. Csak érzékelem a saját tudatosságomat, és úgy gondolom, az agyműködés pl. elektromechanikus szimulációjában nem jelenne meg. Kattognának a relék, és valamennyire elműködne (hacsak nincs szükség interaktív kapcsolatra a működtetéshez), de nem lenne tudatos.

"A tudomány azt ismeri, ami vizsgálható."

Akkor a szuperhúrok is tudománytalanok... Puszta buta hiedelem...

"Hát, öcsém, ha te a _viselkedésükből_ ráismersz egy találomra kiválasztott, majd a többi közé visszatett csótányra, akkor nagyon tudsz..."

Nem olyan nehéz. Az egyik gyors, a másik lassabb, az egyik bátrabb, a másik óvatosabb... (2-3 éve megjelent pár csótány errefelé. :D) Persze egy nagy valószínűséggel genetika, de akkor sem teljesen egyformák.

"Oké, adsz valami olvasnivalót, megígérem, hogy átrágom magam rajta."

Google -> consciousness...

"Igen, az alap fikcióra felhúztak szép nagy légvárakat. Az a gond, hogy ha tévedésen alapulnak, akkor sajnos lehet bármilyen szépen felépített és kifejtett a körítés. A teológia nem tudomány, legalábbis nam úgy mint a fizika, inkább mint az irodalomtörténet, vagy a történelem."

Ezek a kijelentések is fikció... Van benne némi igazság, de azért mégis. Itt meg ezt tudom javasolni: google -> teology. :)

"A teória maga a modell, (scientific theory - tudományos elmélet)"

Hipotézist akartam írni.

"a sejtés meg leginkább egy bizonyítatlan, kifejtetlen elmélet."

Látod, és ez sem haszontalan v. tudománytalan.
    (Nem keverendő az áltudományossal, amikor félrevezetően tudományosan hitelesen alátámasztottnak állítanak be valamit, ami nem az - legalábbis azt a Tudományos Akadémia nem fogadja el. :))

"Ez a nagy baj vele. Ebből indul az összes fantáziálás."

Hol van az előírva, hogy minden leírható matematikailag a világon? Ja, hogy egyesek számára ez egy szent dogma...

"És ha egyszer tökéletesen le tudunk modellezni egy agyat mesterségesen, és kiderül, hoy ilyen bonyolultságban egyszerűen kialakul a tudat? Hogy az nem más, mint illúzió?"

Ha egyszer, ha egyszer... Ezt már vagy 200 éve igérgetik, és még szinte semmi.

"Mindig ide jutsz, klasszikus fizika, ez a te vesszőparipád. Fárasztó már."

Hidd el, nekem is fárasztó, hogy állandóan le kell írnom.

"A kvantummechanikai elméleteket talán nem megfigyelésekre alapozzák? Nem kisérleteznek vele? A részecskegyorsítokat csak viccből építik? Neked a tudományos módszer miért egyenlő a klasszikus fizikával? Mintha nem ugyanezen módszer alapján foglalkoznának kvantummechanikval.
    Bonyolultak a modellek, az nem vitás, _de akkor is vizsgálható_, közvetlenül vagy közvetve, és a kvantummechanika és a relativitáselmélet is _természettudomány_. Nem miszticizmus, mint a tudattal, lélekkel kapcsolatos feltételezések. Vizsgálható jelenségekről állít dolgokat. Nem a levegőbe beszél."

Persze, megfigyelésekre alapozzák. Az általad kifogásolt dolgok is megfigyeléseken alapulnak. Persze, kísérletezés is van, de sok dologban nem látnak még a dolgok mélyére, és csak ott tartanak, hogy matamatikailag kifejezik. De nem tudják, pontosan, mélyebb szinten hogyan is történik.