• dronkZero
    #60
    A materializmus kérlek egy filozófiai irányzat.

    Hagyd már ezt a "tudósok"-at, mint kifejezést is. Ilyen általánosságban erről nem lehet beszélni. És nem, nem megmagyarázni próbálnak mindent, hanem működő modelleket felállítani, amiből matematikailag levezethető a megfigyelt jelenség. Nincs olyan, hogy "hivatalosan elfogadott elmélet" sem. Vannak elméletek, van bizonyításuk. Ha jó a modell, valós eredményeket ad, akkor addig, amíg nem tesznek a modell működésével ellenkező megfigyeléseket, addig érvényesnek veszik. Amint bejönnek új megfigyelések, módosítják, vagy kidobják a kukába. (A Föld lapos, éterfizika, Newtoni fizika, pl ilyenek)

    "Én az ősemberek vallásáról beszéltem, nem a kereszténységről meg zsidóvallásról, hanem a korábbi vallásokról, ősi vallásokról."

    És, mi a különbség a "Villámisten kinyilvánította a haragját" és a "ha meghalok, a Mennybe jutok" közt?Mindkettő hiedelem, egy ismeretlen dologról. Emberi fantázia szüleménye, gyakorlatilag az adott korban élő emberek tudását tükröző sci-fi. Akármilyen távolra nyúlsz vissza a múltba. Csak egyre egyszerűbbek, mert ahogy megyünk visszafelé, egyre kevesebbet tudunk a világról, egyre nagyobb az ismeretekben a fehér folt, amit ki "kell" tölteni a képzelet szülte mesékkel.

    "Nyilván mindig voltak tanítók, de azok nélkül is megpróbálták megmagyarázni a "lélek" valamilyen formájában "

    Az a baj a "lélek"-kel, mint olyannal, hogy sajnos úgy tűnik, hogy a "személyiség" szinonímája. Ha meg kell húznod egy határt az élővilágban, akkor azt hol tennéd? Melyik az az állat, amelyiknek már nincs lelke? Embernek van. Majomnak, kutyának, lónak is még biztosan. Rágcsálók, madarak? Talán. Hal? Na, az már kérdéses. Puhatestűek? Rovarok? Férgek?
    Honnan állapítjuk meg, hogy van-e lelkük? Ha egymás mellé teszel két csótányt, akkor azok már leginkább csak működnek. Nem tudod megkülönböztetni őket egymástól vielkedésük alapján. Van akkor lelkük?
    És nem utolsósorban: miért gondolod, hogy az egész "lélek"-dolog nem fikció, csak azért, hogy az életben maradottakat megnyugtassa, hogy a halottjuk személyisége (lelke) nem veszett el örökre? Hogy az övék sem fog?

    "De az ellentétét se tudják igazolni "
    Nem, de a vallások, hívők _állítanak valamit_. Nem nekem kell cáfolni, _nekik_ kell _bizonyítani_ az állításukat. Ha nem teszik, nem hiszem el. Ennyi.

    "Felesleges tudattalannak mondani, aki valamiben hisz, például a lélekben, akár lélekvándorlásban."
    Nem, ezt én nem is mondtam. Az ember igénye a hitre, hogy mikor feldobja a pacskert, nincs mégsem gémóver, az természetes. A személyes hittel semmi bajom.
    A vallásokkal annál inkább. És bizony a vallásos embereket (ismét hangsúlyozom, nem hívő, vallásos!) viszont bizony megvezetett ostobáknak tartom. Birkamód beállni a sorba, gondolkodás nélkül elhinni a dogmákat, és eltartani egy réteget, akik pont ezen a természetes igényen élősködnek, szerintem nagy hiba. Engem rettentően dühít, hogy a súlyos adóforintjaimat ilyen élősködők eltartására is költik. Ha van elég hülyéjük, akkor tartsák el magukat a vallások. Ha nincs elég, akkor csukják be a boltot. A működésüket meg "Isten fizesse meg", vagy a felekezetük.

    "A léleket meg rengeteg féle képpen ellehet gondolni, akár mint egy megfoghatatlan és láthatatlan erő, ami csak egy működőképes testben képes."

    Igen, ezaz, hogy rengeteg módon lehet _elképzelni_. Nem lehet rengeteg módon megfigyelni, nem lehet vele rengeteg módon kísérletezni, és nem lehet rengeteg módon még csak kimutatni sem. Egyetlen dolgot lehet vele csinálni: elképzelni.
    Az erő, az fizikai fogalom, mérhető, kimutatható. Az energia is. A tömeg is. A lélek nem ilyen.

    "A gravitációs erőt sem látjuk, és nagyon sok mindent, nem tudjuk megfogni, sem kémiailag kimutatni."

    Most engem nézel kiscsoportosnak, vagy te vagy azon a szinten (már megbocsáss)? EZ most érvelés, hogy a gravitációt nem tudjuk megfogni? Azt tényleg nem, de ki tudjuk mutatni makro és mikro szinten is. Hat az almára, meg a szubatomi részecskékre is.
    Viszont az összes létező vizsgálati módszerrel kimutathatatlan a lélek. Na most akkor bejön az a kérdés, hogy a módszerek kevesek, vagy a jelenség nem létezik? A lélek, mint elképzelés, mint említetted, többezer éve létezik, mégis, vizsgálatában az égvilágon semmi előrelépés nem történt. Többezer év alatt. Egyetlen dolog sincs, ami ezalatt a néhány ezer év alatt _semmit_ ne fejlődött volna. Egyetlen olyan jelenség sincs ezen kívül, amivel legalább egy minimális előrelépést ne tettek volna.
    Ha ezen kívül a világ működésének szinte _valamennyi_ aspektusát tudjuk vizsgálni, ezt viszont sehogy, akkor biztos, hogy a vizsgálati módszerekkel van a hiba? Szerintem inkább az alapfeltevéssel...