• bvalek2
    #43
    Változik az is (fénysebesség). Ha belegondolsz, akkor a hullámhossz változását is egy gravitációs törésmutató változás okozza, bár ez igazából maga a térgörbület. Egyszerűen minél erősebb a gravitáció, annál sűrűbb a tér, és a sűrű tér ugyanúgy viselkedik, mintha egy sűrűbb vákuum lenne.

    Szerintem helytelen az elképzelésed. A relativitáselméletben a gravitáció egyszerűen görbült téridő. A vákuum ugyanolyan üres, csak a térgeometria más. Ha hallottál az ekvivalencia elvről, ami az általános relativitáselmélet alapja, pont arról van szó, hogy egy szabadon eső, vagy egy magára hagyott, mindentől távoli vonatkoztatási rendszer egyaránt inerciarendszer (tehát nem hatnak benne kényszererők). Ha egy gravitációs forrás közelében más lenne a fénysebesség, az ekvivalenciaelv nem teljesülne.

    Minden gravitációs jelenség téridőgörbület, de nem minden téridőgörbülettel kapcsolatos jelenséget lehet gravitációnak hívni szerintem. A geodetikus precesszió, vagy a téridő csavarodása pl nem vonzás. Szerintem a gravitáció fogalma egy szűkebb jelenségkört ír le.