• remark #30
    Tovabbi valaszok a felveteseidre, hatha meg vonalban vagy... ;-)

    "Tudsz arra példát, hogy terroristákat zártak elmegyógyintézetbe?"
    A kerdes nem ebbol a szempontbol erdekes, raadasul az allitasom nem is erre vonatkozott. Arrol beszelek, hogy 1) a kormanyzattal szemben fellepoket terroristakent azonosithatjak be (domestic terrorist = "bajkevero" allampolgar) 2) az igy beazonositott embereket viselkedes- es gondolkodasmodjat a "kozmegegyezestol elteronek" minosithetik, igy kezelendonek allithatjak be.

    "Drogokról itt most ne beszéljünk."
    A hozzaszolasomban a drog = "gyogyszer". Minden olyan szer, ami mentalis allapot befolyasolasara alkalmas.

    [Szall a kakukk feszkere] "Nem erről szólt. A sokkolás az akkori pszichiátria „csodafegyvere” volt, és kis hazánkban is előszeretettel alkalmazták."
    A Szall a kakukk feszkere c. film azt mutatja be, hogy hogyan vetik terapias kezeles ala az embert akarata es annak ellenere hogy semmi baja nincs. A film fohosenek semmi baja nem volt, egyetlen bune (bune, es nem betegsege) annyi volt hogy eleven emberi lenykent viselkedett, es szembement a kor uralkodo pszichologiai dogmaival (kifigurazta az egesz intezetet, es a sajat [teljesen jol mukodo] feje utan ment). De "hala" a fejlett tudomanynak, "meggyogyitottak". Azaz egy felkegyelmuve valtoztattak egy egyebkent teljesen egeszseges, ertelmes, eleven embert... Ugyanez ma is megtortenik sok esetben, innen a parhuzam a Szall a kakukk feszkere c. film es a jelen kozott.

    A pszichologia tudomanya es a gazdasagi/politikai elit tevekenysege kozotti osszefuggesre is felhozok egy peldat. Edward Bernays es masok mint pl. Walter Lippmann (http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Lippmann, erdemes megnezni a demokraciarol vallott nezeteit) tevekenyen resztvettek a gazdasagi es politikai elet (szabad piac es demokracia) Siegmund Freud munkassagara alapozva torteno atformalasaban az 1920-as evekben. A teljes tortenet megnezheto a Century of the Self c. filmben (kotelezo darab!). Par kiragadott gondolat:
    Stuart Ewen (historian of public realations) szerint "Both Bernays' and Lippmann's concept of managing the masses takes the idea of democracy (...) turs it into a giving people some kind of feel good medication (...) The idea of democracy at its heart was about changing the relations of power that governed the world so long and Bernays' concept of democracy was one of maintaining the relations of power, even if it meant that one needed to sort of stimulate the psychological live of the public, and in fact in his mind that was what was necessary. That if you can keep on stimulating the irrational self then leadership basically go on doing what it wants to do."
    Imigyen all a pszichologia a gazdasagi es politikai elit szolgalataba... es ez ma sincs maskepp.

    Az eddigiekhez kapcsolodoan megjegyzem hogy Bernays 1920-as evekben elterjesztett konzumerizmusaval nagyszeruen kiszolgalta a bankarok 20-as evek beli celjait. Hiszen a gazdasag haboru utan torteno tovabbi porgeteset (=pazarlast, konzumidiotasagot) oriasi hitelkihelyezes kiserte, ami hiteleket 1929-re visszavonva a bankok szepen bedontottek a gazdasagot. A valsagot a demokracia es a szabad piac (azaz az embereknek adott tul nagy szabadsag) szamlajara irva valt (kezdetben) sikeres es nepszeru demokracia alternativava Hitel nemzeti szocializmusa. (Osszeall a kep?)
    Csak azert jegyzem ezt meg, hogy ramutassak: a tortenet olyan szovevenyes, hogy semmikepp sem all modomban kifejteni azt, inkabb csak ramutatok par mozzanatra...

    "A Mechanikus Narancs egy anti utópia 62-ből, méghozzá egy angol író tollából. Egyébként Angliában játszódik."
    Ezt most ugy veszem hogy igy fejezed azt ki hogy nem erted mi a parhuzam a temank es a Mechanikus Narancs kozott. A Mechanikus Narancs ugy jon ide, hogy bemutatja azt, hogy a mentalis problemakkal, szemelyisegzavarral (minden olyasmivel amiert ma gyogyszer jar) kuzdo ember, ha a sajat celjaiert kuzd akkor ellenseg, ha az elit (kormany stb.) celjaiert kuzd akkor hõs. Ergo arra celoztam a parhuzammal, hogy csak az olyan "elmebetegeket" kezelik ki tudatmodosito szerekkel, akik az elit allaspontja szerint betegek. Ezt roviden ugy fogalmaztam meg, hogy ha amerikaellenesvagy, addig tomnek drogokkal mig az eszed is elmegy.

    Tovabbi valaszok varhatoak, ha talalok szabadidot...