• dronkZero
    Ha a PG rendszerével arra célzol, hogy volt soft meg hard attack meg ilyesmi, az némileg benna van a civben is. Az egységek kategorizálva vannak (melee, archery, mounted, gunpowder), és a kül. típusú egységek különböző bónuszokat kapnak az adott cuccok ellen.

A fa struktúra megvan, ki lehet nyúlni előre bizonyos techekért, de bizonyos szint után az addig elhanyagolt dolgokat is ki kell fejleszeni. Ez szerintem jól is van így. Ha pl kinyúlsz előre valami pénzes tech után, felépíted az épületeit, akkor az elhanyagolt dolgok gyorsabban kész lesznek. Vagy pl ha idő előtt megemancipálod az ellenséget, az rendesen meg tudja szivatni őket. Vagy a liberalizmus, ami ingyen techet ad az elsőként kifejlesztőnek.

A randomizációval nem értek egyet, én eddig egy játékban találkoztam ilyennel, a Sword of the Stars-ban, ahol annyiból állt a dolog, hogy az elején random _letiltott_ bizonyos techeket. Na az Civben nem pálya. Ha meg csak összekeverednének az előkövetelmények, az meg hülyeségeket eredményezne.
    Ráadásul nem lehetne nagyon stratégiákat kitalálni multira.