Az pl tökfölösleges volt szerintem, és kb 15 éve, mióta először találkoztam a Civvel, nem tudok rájönni, hogy mitől függ, hogy mikor épül... :P Bár biztosan én vagyok a hülye hozzá... :)
"vagy a diplomácia is elég vázlatos,"
Ööö, nemértem? Melyik játékban jobb? (Biztosan van, csak én nem ismerem?) Gyakorlatilag mindent mindenre lehet cserélni, nem tudom mivel lehetne több. Első kiegbe bejöttek a vazallus államok, az is egy kis pluszt adott...
"Talán a vallások ilyen formában történő megjelenése, ami tényleg új volt és jó is. De az marha idegesítő volt, ahogy a fenntartási költségek egekbe emelésével akarták megakadályozni, hogy az ember kismillió várost építsen, és próbálták inkább néhány specializált nagyvárosra rákényszeríteni."
Ez meg egész egyszerűen nem igaz, látszik, hogy nem mélyedtél el benne eléggé. Vannak organized vezetők, amik a fenntartási költségeket csökkentik, meg van a courthouse, ami nagyjából az első épület, amit fel kell húzni egy új városban. A kevés nagy városnál egy dolog a jobb: a _sok_ nagy város. Ja, és ésszel kell terjeszkedni, csak akkor, mikor már a meglévő városaid eltartják majd az újat, amíg az megnő.
"Egy csomó ilyen irracionális korlát van a játékba beleépítve,"
Ezt még azért kifejthetnéd, mert én ilyesmivel nem találkoztam.
"Aztán kitalálták, hogy a mikromenedzsmentet mindenki utálja ezért ebben is csökkentették a lehetőségeket. Pedig régebben (legalábbis számomra) pont az adta a játék szépségét, hogy amikor kezdett bexarni a birodalmad, akkor végigmentél a városaidon és a munka átszervezésével olyan erőforrásokat tudtál mozgósítani, amit máshogy nem értél el. És tényleg filózni kellett városonként mérlegelni, hogy megpróbálkozol néhány aranyat kisajtolni belőlük, vagy hagyod őket szaporodni."
Ez is nettó hülyeség. Egyrészt a munka elosztásával ugyanúgy kell játszani, mint eddig. Sőt, _sokkal többet_ kell filózni rajta, mert nem csak két dolgot lehet építeni(bánya vagy farm), hanem még egy csomó új dolgot (falu-ahogy nő egyre több pénzt termel, workshop-plusz termelés mínusz kaja, vizimalom plusz pénz és production, szélmalom plusz kaja és pénz, fűrészüzem plusz termelés) És ebben _rengeteg_ lehetőség van, egy átlagos-szar területből is lehet nagyon jó várost kihozni, egy nagyon jó területtel meg ha okosan csinálod, meg lehet nyerni a játékot. Mirror pályán multiban leginkább ettől függ a győzelem, hogy az (ugyanolyan) területet ki tudja jobban kihasználni.
Az eddigi Civekhez képest a mikromenedzsment éppen hogy durvult, ráadásul az eddigi lehetőségek többszörösére!
Nagyon nem ismered te ezt a játékot... Szerintem szedd elő ismét, kapd le a kiegeket, és adj neki még egy esélyt.
És a legfontosabb: ha van időd egyhuzamban 3-4 órás meccseket játszani, _mindenképp_ próbáld ki multiban! Végre a Civ4ben _egyszerre_ lehet lépni, nem kell megvárni a többi játékost mint az eddigi Civekben, így az előző Civekkel ellentétben játszható a multija. (És csak halkan jegyzem meg, hogy a warez _gond nélkül_ működik multiban!)
Pl a teamer játékok úgy működnek, hogy az egy csapatban lévő játékosok fejlesztése közös, a csodák meg mindenkire hatnak a csapatban, bárki is építette meg.