• ge3lan
    #180
    Nem kell Hubble ahhoz,hogy régi fényt lássunk. A Földről látjuk a háttérsugárzást, ennél régebbi nem fog jönni.
    De az hogy a háttérsugárzás kb 13 milliárd évig utazott felénk nem jelenti,h ilyen távol van tűlünk az a hely ahonnan indultak. Amikor indultak a fotonok csak 40 millió fényévre voltak, most pedig már több mint 40 milliárdra vannak tőlünk. A fényút idejéből számolt távolságot ne keverd össze a valós távolsággal.
    Ezért mondom, hogy azt nem fogjuk megtudni mi van az univerzum széle felé, mert a háttérsugárzás helyéről sem kapunk fényt többet, mert túl van az esemény horizontunkon. Ezen túlról meg főleg nem fogunk kapni semmit.

    Másrészt meg hiába látunk távoli kvazárokat 5-6 vöröseltolódással, ezekkel nem tudunk pontosan távolságot,gyorsulást mérni, csak a Hubble törvény szerint megbecsüljük milyen messze lehet. A Sn mérések meg pont azt mutaják mennyire tér el a tágulás a Hubble törvénytől,tehát gyorsul vagy nem, de ezeket meg z=1.5 körülig látjuk csak egyelőre.

    Ahogy mondod a távoli Sn-ek halványabbak mint kellene, ezt magában sok minden magyarázhatná. De ha megnézed a Sn mérésekből kapott fényesség-vöröseltolódás és idődilatáció-vöröseltolódás görbéket akkor ezek csak a relelmhez, pontosabban az ált.relhez illeszkednek. Ezt már többszáz Sn támasztja alá. Ha a gyorsulást nem az áltrellel hanem vmi más hatással értelmezzük, akkor annak tudnia kell ezeknek a görbéknek a magyarázatát.
    Egyszer, ha elég jó műszereink lesznek közvetlenül is mérhetjük majd a gyorsulást/lassulást, mert ilyen esetben egy objektum(galaxis) z-je időben változik. Csak meg kell várni, hogy kb 10^-9 pontosságunk legyen.