• bvalek2
    #176
    Ha a newtoni vonzóerőt nyomóerővel helyettesíted, visszakapod a newtoni gravitációelméletet, ami sokkal kevesebb jelenséget magyaráz meg mint az einsteini. Ez szerintem visszalépés. Én akkor tartom úgy, hogy többet tudok mint tegnap, ha ma meg tudok magyarázni egy jelenséget, amit tegnap még nem tudtam.

    Nem ragaszkodom einstein elméletéhez, bármikor szívesen megválok tőle, ha látok egy olyan elméletet, ami megmagyarázza az összes jelenséget, amire a relativitáselmélet képes, és még legalább egy olyat, amire nem képes. Van miből válogatni, például az Allais effektust, vagy a Pioneer anomáliát, vagy a fly-by effektust, amiről ez a cikk is szól, vagy a galaxisok rotációs görbéjét, az Univerzum gyorsuló tágulását.

    Szerintem akkor van értelme a munkánknak, ha felvállaljuk a számolás nehézségeit is. Tapasztalatom szerint, csak akkor értem meg igazán a jelenséget, ha magam is utána számolok. A relativitáselméletet is csak akkor lehet kritizálni, ha az ember tudja, hogy miről beszél, muszáj megismerkedni azzal az elmélettel is, amit cáfolunk.

    Meg kell hogy mondjam, a relativitáselmélet a maga görbült téridejével nagyon ütős téma, newton elmélete hozzá képest, mint legózás a felhőkarcolóépítéshez képest. Olyan a természetben megfigyelt, és kisérletileg bizonyított jelenségeket játszi könnyedséggel kezel, amihez a newtoni erő-modell köpni nyelni nem tud. Másrészt a szingularitások problémája is jelzi, hogy Einstein jobban megközelítette a valóságot, mint Newton, de nem érte el.

    A verseny nyitott, és annak van a legjobb esélye, aki ötvözni tudja az eredeti ötleteit matematikai tudással, felhasználva a fizikai általános ismereteit. Muszáj a számolás, mert a matematika az egyértelmű nyelv amin meg tudjuk fogalmazni a gondolatainkat.

    És még egy fontos dolog. Einstein annyira túllépett Newtonon, hogy az erő fogalmát már nem lehet visszaerőszakolni a gravitáció tárgyalásába. Erőnek csak távolhatásnál van értelme, és minden kölcsönhatás közelhatás, ez már biztos. Távolhatásnál ugyanis ha megmozdul egy test, az általa kifejtett erő azonnal megmozdítaná a másik testet, tehát végtelenül nagy sebességgel terjedne az információ.