• arrakistor
    na ezzel viszont én nem értek eggyet .. igaz offtopic a flash téma, de hamár itt tartunk azért ebbe egy picit belekötök.. az ok. hogy a plugin sebessége elsősorban a pluginen belül megírt kódtól függ és persze a plugint renderelő motorortól, de ettől függetlenül, lehet egy jól megírt flash is gyors, és lehet jól megírni flash-t is, ezenkívül lehet még ugyanaz a jól megírt és Firefoxon gyors Flash Operán lassú, mint nem egy, hanem inkább számtalan esetben.
    Pedig az Opera, bitről-bitre ugyanazt a flash renderelő dll-t (ocx-t) használja Linuxon és Windows-on is, mint a Firefox.
    Mindezek ellenére én szeretem az Operát is azért, a lentebb elsorolt fícsörjei miatt.

Válasz floatr-nak:

akkor most nézzük a Flash előnyeit a Java-val szemben:

- 2,5 mega (!) Linuxon, Mac-en, és Windowson is Firefox alapba letölti még a leglámerebb felhasználónak is kb. 30 másodperc leforgása alatt.
    (ezzel szemben a Java Runtime 50 mega és főleg Linuxon úgy kell ráizzadni szegény lamernek) és kész.. ebben már a telepítés is benne volt..
    - a Flash-t szerkeszteni élvezet és percek alatt összedobható egy olyan anyag,
    ami Javaban fél év komoly fejlesztés lenne.
    - Flash Lite is van már mobil telefonokon is nemcsak Java Runtime,
    - Flashben is lehet gyors kódot írni, nem kell mindjárt a 3D-s förszt perszon súterekre gondolni, hanem nézzük pl.: az olyan hasznos alkalmazásokat mint pl.: a Gtalk flash verziója.
    -Flashben is lehet kicsi kódot írni (már-már bytekóddá fordítva, különösen a Flash MX verziótól kezdve, amelynek már fejlett beépített tömörítője van)

Összegezve: ha az ember nem akar 3D-s förszt perszon súter-t írni, régi gépekre, akkor nincs szüksége 10 évet Java tanulással eltöltenie napi 24 órából 25-öt otthon görnyednie karikás szemekkel egyedül a sötétben...
    Ha pedig mégis azt akar, akkor is jobban jár egy Macromedia Directorral
    igaz Linuxon nem fog futni..