arrakistor#18
a 3 nagy közül (pc-n, windows-on)igazán nagy dilemma dönteni, mert mindegyiknek vannak fícsörjei:
-Opera hátránya, hogy a CSS kurzort nem jeleníti meg és az egyéb CSSeket is egy kicsit másképpen értelmezi, mint pl: a Firefox, holott állítólag Mozilla alapú... ezenkívül a Flasheket és egyéb plugineket kifejezetten lassan kezeli..
előnye viszont , amiért én speicel kedvelem, a beépített levelezője és a beépített JAVA platform tesztelője... a widgetjei sem elhanyagolhatóak, bár közel nem olyan hasznosak mint a firefox addonjai...
a beépített szövegfelolvasója is nagyon kúl, és a jobbgomb "Mentés a letöltés könyvtárba.." fícsörje is pótolhatatlan a többi böngészőhöz képest.
ezenkívül az összhatás, a menük és a teljes kinézet átrendezhetősége nagyon királlyá teszi, mindenképpen többet érdemel, mint nyamvadt 3.3%-ot és éppenezért számomra hihetetlen is ez az arány !
-Firecox-t használok a mindennapokban, nagyon jó a CSS kezelése (nem is véletlenül nem egy honlap pl: chiptune.com kifejezetten firefox-ra optimalizál) a plugineket nagyon jól kezeli , az addonjai is nagyon hasznosat pl: adblock, gspace, noflash, noscript, IETab stb..
viszont a CSS kurzor itt sem túl profi (animált gif esetén csak az első frame-et teszi ki) Firefox 3-tól eddig nem vagyok elájulva, egy jó ötletet láttam benne: az url sáv domain színezése, iletve könyvtár szinezése.
-Internet Explorer windowson szinte a legtöbb esetben a leggyorsabban kezeli a plugineket, hátránya viszont hogy a CSS és sok más html utasítást is teljesen önkényesen kezel a többi böngészőhöz képest, és nagyon szét van rajta csúszva egy VALID HTML ha egy "kicsit meg van CSS-sel fűszerezve" oldal.
Safarit nem ismerem , a Windowsos Safari nagyon rosszul sikerült lassú fagyogat , instabil stb. Linuxon pedig a Firefox mellett a Konqueror még említésreméltó, ami elég jó, és vannak szintén fícsörjei, viszont az átlátszó flasheket nem jól jeleníti meg, ráadásul linuxhoz képest elég gépigényes: tkp. ugyanaz az oldal ugyanazon a gépen konquerorral sokkal lassabb mint bármi mással. Ennek ellenére nem elhanyagolható márcsak azért sem , mert a Konqueror -hasonlóan az Explorerhez- a KDE-s Linuxok fájlrendszer-böngészője is egyben.
Én egy kicsit (vagy inkább nagyon nagy) lehúzásnak tartom még azt a 3.3% Opera részesedést is, szerintem a többen használják azért azt...
Hogy éltessem még egy kicsit az Operát: az OperaTor "sunyi" böngésző a legjobb jelenleg a piacon megtalálható anonimusz böngésző, ezenkívül pedig az Opera telefonokra gyártott MiniOperája is teljesértékű webböngésző, amivel már konkrétan VATERÁZTAM (!) is ..!