Atomenergia, fentartható fejlődés, energiapolitika
-
forrai #380 Ez az egyidejü kényszer és szabadáramlás kritériuma. Egy olyan kritérium, amely megmondja, mikor lesz nagyobb ereje a természetes gravitációs áramlásnak, amikor káros recirkuláció léphet fel egy csőkötegben. Ami azért káros, mert brutál hőmérsékletkülönbség keletkezhet közöttük.
Ha a természetes és a kényszer összetevő azonos irányúak, szép, önszabályozott sebességprofil jön létre, kiegyenlített hőmérséklettel.
Ez van, ha a melegvizet a radiátorod felső csonkján kapcsolod.
Ha alul kapcsolod, akkor a kényszer és a természetes hatás ellentétesek, a hőcserélőben örvénylés lép fel, eltorzult sebesség, és hőmérsékletpprofillal, extrém hőátadási jelenségekkel.
Ezt sokan megtapasztalhatják, akiknek a panelbe a radiátort így szerelték.
Mert a radiátor a legjobb modell ilyen áramlások elemzésére, ugyanis lineáris, a csőkötegben pedig két kiterjedésü az áramlás.
Ha kiváncsi vagy, milyen áramlás lép fel egy radiátorban, megnézhetsz termoviziós felvételeket a honlapomon.
Nagyon érdekes áramlási jelenség, 25-30 éve foglalkoztam vele komolyan, akkortól nem érdekel senkit.
Úgy gondoltam, itt valakit érdekelhet.
De egy reaktor számtalan más októl is sérülhet, azok esetleg össze is adódnak.
Én viszont nem ismerem kellőképpen a reaktorokat, de úgy gondoltam, ennek kapcsán erről is szólhatok. Mert a Csernobil szerintem emiatt kezdődött:
Nem volt elég áramlás, a természetes cirkuláció erőt vett a kényszeren, a csövek kihajlottak, a rudak fennakadtak, a reaktor és mindenki más is csak azután mérlegelődött.