Új ország a Balkánon
 • Grenzjager
  #269
  A nagyhatalmakat pereli Belgrád Hágában


  forrás: Vajdaság Ma


  KERESETET NYÚJT BE AZOK AZ ORSZÁGOK ELLEN, AMELYEK ELISMERTÉK KOSZOVÓT

  Szerbia keresetet nyújt be a hágai Nemzetközi Bíróságon az Egyesült Államok, illetve minden ország ellen, amely elismerte "egy ál-állam kikiáltását Szerbia területén" - mondta kedden Branislav Ristivojevic szerb miniszterelnöki tanácsadó.

  Ristivojevic szerint mivel Koszovó függetlenségét a leköszönő amerikai kormányzat ismerte el, a washingtoni döntést gyorsan követni fogja Szerbia keresete. Hozzátette, hogy amennyiben az Egyesült Államok megsemmisíti e törvényellenes döntést, Szerbia is eláll a pertől. Pieter Feith, az Európai Unió koszovói polgári megbízottja kedden egyértelművé tette, hogy a koszovói szerb kisebbség bojkottja és fenyegetései ellenére nem adja fel az EU-misszió (EULEX) felállítását Koszovó északi, szerbek lakta részén.

  "Folytatjuk tevékenységünket Észak-Koszovóban. A munka zavartalanul folyik. Egyáltalán nem adjuk fel" - közölte a holland diplomata, miután Pristinában tárgyalt a koszovói gazdasági miniszterrel.

  A kétezer fős misszió küldetésnek az a célja, hogy négy hónap múlva átvegye az ENSZ-től a Koszovó feletti nemzetközi felügyeletet, azután pedig gondoskodjék a függetlenedési folyamat zökkenőmentes menetéről, a demokrácia, az emberi és kisebbségi jogok érvényesítéséről.

  Belgrád erélyesen tiltakozott az EULEX felállítása ellen, s a misszió fennhatóságának elismertetése az északi, szerbek lakta területen komoly nehézségbe ütközik. Kosovska Mitrovica szerbek lakta északi részében ideiglenesen be kellett zárni a misszió fiókirodáját.

  Koszovó felértékelte a Székelyföldet

  A román politikusok tagadják ugyan, hogy amikor Koszovó függetlensége ellen foglaltak állást, valójában Erdély és a Székelyföld helyzetére gondoltak, ám tetteik és kijelentéseik ezt bizonyítják.

  Traian Basescu például múlt hét végén előre be nem jelentett székelyföldi látogatásra érkezett. Azonnal kijelentette: a székelyföldi magyaroknak és románoknak közös utat kell járniuk. Az elnök előbb a székelyföldi román egyházi, politikai, közigazgatási és civil társadalmi képviselőinek, majd a székelység vezetőinek tett ígéretet gondjaik orvoslására.

  Basescu leszögezte, hogy a következő napokban véglegesítésre kerülő nemzeti oktatási reformcsomagban a román nyelv tanítását a magyar gyermekek számára idegen nyelvként teszik majd lehetővé, ahogyan ezt a magyarság kérte. Az elnök azt is cáfolta, hogy látogatása összefüggne az egyidejűleg, Sepsiszentgyörgyön rendezett Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ülésével, amelyen Tőkés László EP-képviselő is részt vett.

  Az SZNT felhívással fordult a magyar állami és pártvezetőkhöz, a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, továbbá a romániai politikai elithez, hogy támogassák Székelyföld területi autonómiájának kivívását.

  Magyarországra a fórum azt üzente, hogy ne tegyék pártpolitikai mérlegelés tárgyává az erdélyi autonómiatörekvések felvállalását, mert az autonómia megvalósításától az erdélyi magyarság jövője függ.