• shabba
    #12
    Itt megnézhetsz egy IPTV hálózati architechtúrát.

    Multicastnál csatornaváltásnál az STB leiratkozik arról a multicast streamről amit nézel és feliratkozik egy másikra amire átváltottál. Ezt a routerrel megfelelő protocol szerint "megbeszélik". Így a szűk kapacitású réz szakaszon csak annyi stream utazik amire ténylegesen szükség van, azon túl meg optikán ott van minden adó 1x, függetlenül a nézők számától.

    Ez ugyanúgy működik kábeltvnél is, ott is a központi és reginonális fejállomásokon át az optikai nodeokig van bőséges kapacitás, onnan a további coax szakaszon nagyszámú HD stream mellett már csak azokat broadcastolják tovább, amiket valóban néznek egy node által lefedett 500-1500 háztartásban.

    Broadcast jellegű műsorszórást P2P alapon nincs igazán értelme csinálni. A P2P lényege hogy sok forrás/szerver szolgál ki sok célállomást/klienst egyenrangú hálózatban, de egy broadcast adatfolyamnál nincs sok forrás csak egyetlen egy. Onnan szépen hierachikus felépítésben, egyre szélesedő ágakon el lehet érni a fogyasztókig, pont úgy ahogy a nethálózatok is ki vannak építve.