• arrakistor
    Ez ok. De minek venne bárki is (több-) százezer forintos "okos"telót, amikor a 4-5 évvel ezelőtt kiadott telókon
    (pl.: az én Motorolám, ami akkor volt akciósan 15e Ft)
    gyakorlatilag 5.000 Ft -ért (plusz előfizetési díj: havi 2.000 Ft)ugyanazt a szolgáltatást kapja?
    Java (J2ME) már ezeken a telefonokon is van. CLCD 1.0-t is tudják, és a 4 évvel ezelőttiek kivétel nélkül a MIDP2.0-t is tudják.

Azóta nem változott a telefonokon használható JAVA szabvány és az ilyen, már ne is haradudjatok, de _mutáns_ telefonos oprendszereket, mint :
    - Symbian,
    - Android, és főleg
    - Windows Mobile
    amik talán típusonként inkompatibilisek egymással, tehát típus-specifikusak,
    nos ezeket nem szívesen használom.

Az 5.000 forint reálértékű 4 éves MOTOROLA-mon én máig ugyanúgy GTALKozok, Google Maps-ezek, Mini Opera 4.0-ezek, távvezérléssel vezérlem az otthoni PC-met, játszok, MP3 lejátszónak, és diktafonnak használom, mint a mai 100e
    Ft-os ún. "okos" telókat, amikben van esetleg egy kamera, és több szín (mint 65ezer) nos ez speciel nekem nem ér meg -legkevesebb- 95ezer Ft többletet,
    mert ha fotózni akarok akkor veszek egy _minőségi_ (kamerás)fotómasinát,
    ha pedig több színt akarok, akkor leülök a PC-m elé (és próbálok különbséget tenni a 65ezer és a 16millió szín között :))

Nos ha ennél többet tudó , és kicsi (telefonméretű) mobil eszközre volna szükségem, és persze ha lehetne is kapni, valamint árban is jó volna,
    akkor elgondolkodnék pl.: egy OQO-n, vagy egy Sony VAIO VGN-UX50-en, vagy egy Samsung Q2, vagy egy ASUS R2H-n stb... melyeken komplett XP-t vagy linuxot lehet futtatni és megkímélem magam az inkomatibilitástól. Nem beszélve hogy árban pedig nem sok többletet jelent az ún. okos-telefonokhoz képest, főleg nem annak, aki egyébként is megteheti hogy ilyet vegyen.