• a.carkey
    #169
    Ezen nézlődj! Sok info van róluk.

    Elvannak, de vizük azért legyen (ha hosszabb időre mentek el, akár két itató is, különösen nyáron!!!), és több kaja sem árt, vagy egy rágható mézesrúd. Ha egy malac van és még fiatal, nem fog éhen halni, ha több, nos, az a malacoktól függ, de bajuk nem lesz, csak max. visítani fognak kajáért amit meglátnak. :)

    Nem tudom milyen idős malacot veszel, de amíg el nem éri a két hónapos kort (igazából tíz hét) csak azt érdemes adni neki, amit az üzletben vagy ahonnan elhozod adtak neki (majd kérdezz rá!). Van junior táp is, ezt érdemes adni nekik fiatalon. Persze, ha egy délceg örgeg lövőlegényt hozol, vagy egy vén qurvát :D, akkor mehet a gyümölcs azonnal, meg minden, de a fiatalok táplálkozására oda kell figyelni az elején, persze ha azt akarod, hogy sokáig éljenek ...

    "K" betüsöket SOHA!!!, mert felpuffad(HAT), nehezebben emészti. SALÁTÁT, UBORKAHÉJAT meg TILOS!!!, mert NEM LEHET TISZTESSÉGESEN MEGMOSNI. Ha te termeszted és tudod, hogy nincs permetezve (bár ez is ritka), akkor lehet, ha nem te, akkor NE ADJ NEKI!!!
    Lehet, hogy 100-ból 99 esetben semmi baja nem lesz, de a századik bármikor megölheti. A mérgezésnél nincs rosszabb ...

    Apropó, ha megbetegedne, és egy napig/napokig levert, nem akarna enni, vagy hullik a szőre, stb, akkor azonnal állatorvos, ha viszont látod, hogy nem tud lábraállni, vagy bizonytalanul megy és NEM ESZIK, ISZIK, ÁLL EGY HELYBEN, és hallhatóan sír, akkor azonnal - ha kell (éjszakai) - ÜGYELET, mert mérgezéses tünet lehet. Akkor a széntabletta még segíthet rajta, és megmentheti, de a dokival közölni kell, hogy mit evett, kb. leszűri, hogy mit kell tenni, de az is lehet, hogy már nem tud segíteni. Persze, ha fontos neked!

    Alma jöhet. Ha rászoktatod, az lesz a kedvence a szárazeleség mellett. Ha petrezselymet vagy más zöldséget (répa, füvek, speckó nyalánkságok) adsz neki - ADJÁL NYUGODTAN! - akkor persze válogatni fog, de ne törődj vele. Ha elmentek, akkor előtte adjál neki almát, de mielőtt lelépsz, szedd ki a ketrecbő/akváriumból, ne ott büdösödjön napokig. :)

    Ha ezeket betartod, nem teszed őket napra vagy nagyon melegbe (télen-nyáron) és nem adsz nekik salátát-uborkát, "K" betüsöket, akkor nem lesz baj, és akár 4-6-8 évig is élhetnek (egyesek szerint, a cseppfejü, sima szőrű, hordótestű, semmi extra fajtájú malac él a legtovább, akár 8 évig is - egy ismerősömnek hét évig élt, az nagyon sok). :)