Miért van az, hogy tőlünk nyugatra az emberek kedvesek, nyitottak, nem méregetnek az utcán, nem olyan feszültek vagy idegesek mint mi, kelet-európaiak?
-
Engem is nagyon kellemes csalódás ért Angliában és Walesben, hogy odakint sokkal kedvesebbek az emberek. Persze mindenhol vannak tahó emberek, de átlagban odakint sokkal kevesebb.
Aztán amikor hazajöttem, szinte rosszul voltam az itteni emberek viselkedésétől. Az első két nap rögtön kifogtam 2 db nem épp szocializált buszsofőrt. Nem akartam elhinni. A sofőrökkel amúgy is gyakori a rossz tapasztalatom, nem értem miért megy egy intoleráns bunkó paraszt sofőrnek, aki még az emberekkel sem tud beszélni. Persze senkit sem akarok beskatulyázni, hisz találkoztam már kedves és jófej buszosokkal is.
Ugyanez igaz külföldre is, de ott van egy hatalmas különbség! Mégpedig az, hogy megfigyeltem a kinti embereken egyfajta "csomagolást". Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül kedvesebbek kint az emberek, viszont akik nem azok, azok is felveszik az udvariasság álcáját. Most lehet arra gondolni, hogy ez a kétszínűség rosszabb, mintha mindenki magát adja, de én ezt nem így látom. Ha felszállok egy buszra és egy nem épp kedves sofőr "eljátsza" hogy kedves és tényleg értem dolgozik, segítőkész, akkor egyáltalán nem érdekel, hisz nem fogok vele egy életre szoló barátságot kötni, viszont nagyon jól esik, hogy segítőkész volt. Itthon nem veszik a fáradtságot, hogy kedvesek legyenek az emberek, pedig ez szvsz RÉSZE egyes munkaköröknek (boltos, postás, taxis, pincér és mindenki aki emberekkel érintkezik).
Véleményem szerint ez az ország jólétéhez köthető. Itthon sokkal stresszesebb az emberek életvitele, egyeseknek már nem jut se energiája, se kedve arra, hogy az udvariasság terhét is magára vegye. Természetesen most nem csak a dolgozó emberekre gondolok, hisz én sem úgy szólok oda pl. egy pincérnek, hogy "Hé te! Hozzá má egy pohár szódát!", de nincs is annál rosszabb, amikor te kultúráltan és udvariasan viselkedsz és ezt nem viszonozzák.