Miért jobb a többistenhit mint az egyistenhit?
  • Jungbluth
    #184
    Hát akkor reformátusnak lenni jobb dolog. (mint katolikusnak) Nem is tudtam, hogy a katolikusok fenntartják maguknak az üdvözülési monopóliumot :) Komolyra fordítva a szót, nekem az nem tetszett soha a róm.kat.-ban, talán más keresztény egyház is ilyen: hogy elvileg leszámoltak a bálványimádással. De b@5zki, akkor minek van egy templomban húsz kereszt, meg Szűz Mária, meg Jézus szobrok? Az nem bálvány? Azért mert nem egy kost, vagy bikát ábrázol, ugyanúgy az... És arról szól az egész vallás, hogy ezeket imádni kell.
    Most ebből a beszélgetésből annyi jött le nekem, amit már régebben is sejtettem, hogy a református egyház a katolikussal szemben enyhén szólva felvilágosultabb értékeket képvisel.
    Persze eltértünk a témától, de azért jó erről is beszélni.

    Azért elmondanám még a magam rövid vallástörténetét, talán érdekel. Én római katolikus családba születtem, és ez rendben is volt körülbelül 12-13 éves koromig. Aztán amint elkezdtem komolyabban gondolkozni, rájöttem, hogy mennyi hibája van ennek a vallásnak, ráadásul pofátlanul elutasít minden más gondolatot. Ebben az időben egészen véletlenül ismerkedtem meg a világ talán legfejlettebb, legértékesebb politeista vallásával: az északival. Ha van az isteneknek bármiféle evolúciója, akkor ez annak a csúcsa. Ajánlom, ha egyszer épp unatkoznál, keress rájuk. Egészen hasonlóak a görög-római másukhoz, de itt már nyoma sincs "gonosz", vagy "zsarnoki" isteneknek.
    Az egész a becsületre épül, a hősiességre. És annyit elárulok, hogy talán ez az egyetlen vallás, ahol maguk az istenek is halandóak, és szinte mind el is pusztulnak egy nagy csatában. Bár ez az eleme a vallásnak állítólag már keresztény elemeket is hordoz magában, mivel utána paradicsomi állapot vár a világra... És van egy Jézushoz nagyon hasonló alak is.
    Én egy ideig ebben próbáltam hinni. De már az elejétől tudtam, hogy nem fog menni. Egyszerűen képtelen voltam (és vagyok) hinni bármiben, ami nincs itt előttem, aminek nincs bizonyítéka számomra. Szóval ez vagyok én. Neked nem voltak soha "csapongásaid"? :)